A pszichiátriai betegek kezelésében elért hazai és nemzetközi tapasztalataikat osztották meg a Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika rendezvényének résztvevői előadások, workshopok és kerekasztal beszélgetések keretében. A kétnapos akkreditált továbbképző konferenciát dr. Bitter István egyetemi tanár nyitotta meg, aki egyúttal beszámolt a pszichiátria jelenlegi helyzetéről is.

RS30734__ZZS8581-scrDr. Bitter István utalt arra, hogy az Állami Számvevőszék 2012-ben megjelent, elmúlt évtizedet összefogó jelentése szerint a Magyarországon rendelkezésre álló akut ágyak száma nemzetközi viszonylatban kritikus szintet ért el.

Elmondása szerint az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet 2007-es bezárása után számos beteg ellátását a Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika vette át. Beszédében kiemelte, hogy Magyarországon rendkívül alacsony a százezer lakosra jutó pszichiáterek és intézmények száma, de extrém alacsony a szakdolgozók, nővérek aránya is, ami még tovább rontja az orvosi munka hatékonyságát. Mint mondta, strukturális átalakításra, hosszú távú, politikán átívelő szakmai programra volna szükség a szakterületen.

RS30733__ZZS8584-scrA Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinikán végzett kutatások során elsősorban a szkizofrénia hátterét vizsgálják, a klinika szakemberei ugyanis több évtizednyi tapasztalattal rendelkeznek ennek kezelésében. A továbbképzésen így előadások hangzottak el többek között a szkizofrénia korai diagnózisáról, a pszichopatológiai tünetekről, a paranoid téveszmék és a hallucinációk kezeléséről, valamint a kábítószerpiac átalakulásáról, illetve a drogfogyasztás következményeiről is. A kerekasztal-beszélgetéseken emellett a szkizofrénia akut, kórházi ellátásának és rehabilitációjának aktuális kérdéseit vitatták meg, a workshopok keretében pedig a pszichózisokban alkalmazott művészetterápia jelentőségét ismertették.

Mozer Mária

Fotó: Szigetváry Zsolt

 

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.