RS31007_KA-20150429-image721-mab-megbeszeles-scrKét napot töltött a Semmelweis Egyetemen a Magyar Akkreditációs Bizottság (MAB) ún. Látogató Bizottsága (LB) az intézményi akkreditációs eljárás részeként. Dr. Szél Ágoston rektor elmondta: előzetesen részletes önértékelést kellett készíteni minden karról, valamint a Doktori Iskoláról és az egyetem egészéről is.

Az összességében több száz oldalnyi anyag az egyetem működésének leírása mellett számos fontos statisztikai adatot és a stratégiai terveket is tartalmazza.

RS31000_KA-20150429-image747-mab-megbeszeles-scrA dr. Fésüs László akadémikus által vezetett LB tagjai az önértékelési anyag megismerése után az egyetem vezetőivel folytattak különböző szinteken megbeszélést, és tettek fel kérdéseket. A több órás nyitó és a záró plenáris üléseken jelen volt a rektor, a kancellár és a rektorhelyettesek mellett minden dékán, a Doktori Tanács elnöke, az orvos-igazgató, a minőségfejlesztési vezető, valamint a Hallgatói Önkormányzat elnöke. Az LB valamennyi kart is meglátogatta, valamint a hallgatókkal is külön tárgyalt.

RS30993_KA-20150429-image777-mab-megbeszeles-scrA szerdai záró ülésen a bizottság elnöke röviden összefoglalta az önértékelésen és a helyszíni látogatáson alapuló tapasztalataikat. Mint azt dr. Szél Ágoston elmondta: számos területről elismerően szóltak, így például a tudományos eredményekről, a rangsorokban elért helyezésekről és a nemzetközi képzési programokról, valamint a kari képzési szerkezetet is alapvetően megfelelőnek találták. Mindezek mellett ugyanakkor megjelöltek olyan területeket is, melyeken van javítanivaló. A hivatalos véleményt írásban kapja majd meg az egyetem néhány héten belül, melyet még véleményezhet. Az intézményi akkreditációs eljárás várhatóan a tanév végéig zárul le, mely az egyetem vezetésének reményei szerint biztosítja a diplomák hazai és nemzetközi elfogadását.

Dobozi Pálma
Fotó: Kovács Attila, Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.