Nemzetközi tudományos üléssel köszöntötték a németországi Erlangenben nyolcvanadik születésnapján a Semmelweis Egyetem díszdoktorát, dr. Gottfried Otto Helmut Naumann emeritus szemész professzort. Az eseményen dr. Szél Ágoston rektor nevében dr. Süveges Ildikó, a Szemészeti Klinika professor emeritusa oklevelet adott át a Friedrich-Alexander Universität professzorának, aki több mint húsz éve támogatja a klinikát magyar szakorvosoknak szervezett tanulmányutakkal, nemzetközi kongresszusok szervezésével és modern terápiás módszerek átadásával.

RS30722_KA-20150423-IMG_8700-suveges-ildiko-scrA Szemészeti Klinika sokat köszönhet dr. Gottfried Otto Helmut Naumannak éppúgy a tudományos eredmények, a gyógyítás és az oktatás színvonala, mint a nemzetközi ismertség terén – hangsúlyozta honlapunknak adott interjújában dr. Süveges Ildikó, aki először az 1970-es évek közepén találkozott a német professzorral egy Európai Szemészeti Patológiai szimpóziumon. Később, 1992-től, az akkori Tömő utcai I. Sz. Szemészeti Klinika igazgatójaként több szakembert is kiküldhetett az erlangeni egyetem tanszékvezetőjének szövettani laboratóriumába. „Abban az időben nagyon kevés lehetőségünk volt tudományos kutatásra, de az is komoly célkitűzésünk volt, hogy a klinika gyógyító tevékenységét kiszélesítsük“ – fogalmazott. Hozzátette: akik akkor a német egyetemen tölthettek néhány hetet vagy hónapot, a szemészeti patológia területén végzett tudományos munka mellett a klinikumban is óriási tapasztalatra tettek szert és valamennyien ott alapozták meg később itthon megvédett doktori fokozatukat. Emellett azt is megfigyelhették, hogyan szerveződik egy nagy hagyományokkal rendelkező modern klinika, ezt a jártasságot pedig a Semmelweis Egyetemen is kamatoztathatták.

RS30721_KA-20150423-IMG_8717-suveges-ildiko-scr (1)Dr. Gottfried Otto Helmut Naumannak szerepe volt a Szemészeti Klinikán zajló világszínvonalú lézer sebészet patomorfológiai kutatásainak elindításában is. Az új rezidens képzés indulásakor az International Council of Ophthalmology elnökeként pedig előadás-sorozat keretében mutatta be a németországi gyakorlati képzés működését a Szemészeti Klinikán, majd ezt követően a Semmelweis Egyetem Doctor Honoris Causa címét is átvehette.

RS30720_KA-20150423-IMG_8720-suveges-ildiko-scr (1)A világ számos országából, többek között Ausztráliából és az Egyesült Államokból is érkeztek résztvevők az ünnepi tudományos ülésre, melyen dr. Süveges Ildikó egy prezentációban méltatta a professzort. Beszélt egyebek mellett a megismerkedésükről, közös munkájuk eredményeiről, valamint a professzor kutatómunkájában résztvevő magyar szemészek tapasztalatairól. Az oklevél, melyet ezt követően átadott, kiemeli a professzor Szemészeti Klinika tudományos és oktatási tevékenységének fejlesztéséért tett erőfeszítéseit, a nemzetközi kongresszusok szervezésében nyújtott támogatását, valamint példamutató iránymutatását a szemészeti betegek ellátásában, amelynek hatása a mai napig érezhető.

Mozer Mária

Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.