Megkezdte működését az első részleg a Korányi projekt  (KMOP-4.3.1/A_2-09-2f-2010-0001) keretében: a II. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika Perinatális Intenzív Centruma (PIC) közel két év után költözött a végleges helyére. Ezzel párhuzamosan több mint 100 millió forintos egyetemi forrásból megújult a klinika jelentős része is.

A PIC beköltözése a Korányi projektben megvalósult új szárnyába

Dr. Ács Nándor, a II. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika igazgatója felidézte: a Korányi projekt keretében zajló építkezés miatt a teljes szülészeti részleg 2013 júniusában átköltözött  a Tömő utcai épületbe és közel két évig működtek úgy, hogy közben a nőgyógyászati részleg és a műtők a klinika épületében maradtak.RS18474_KA-20140612-IMG_9686-acs-nandor-scr Mint mondta, a visszaköltözés nagyon szervezetten zajlott, amiben hatalmas szerepe volt a klinika ápolási igazgatójának és az egyetem logisztikai szakembereinek.

Hatalmas különbség volt visszajönni ezek közé a körülmények közé – értékelte a felújítás utáni helyzetet az igazgató.  Mint mondta, nemcsak a PIC műszerei és berendezése vadonatúj, hanem egyebek mellett a gyermekágyas osztályon is ki tudtak alakítani kétágyas, fürdőszobás kórtermeket. Tavaly mi voltunk az ország legnagyobb forgalmú szülészete, ennek megfelelő most már a  körülmények színvonala is – hangsúlyozta dr. Ács Nándor.

RS13044_KA-20120911-IMG_1085-scrDr. Szathmári Miklós, a Korányi projekt rektori biztosa fontosnak tartja, hogy a Tömő utcai időszak lezajlott úgy,  hogy semmilyen problematikus ügy,  panasz nem  érkezett a betegellátásra. Ez óriási dolog, baj nélkül tudtuk uralni a szükséghelyzetet – fogalmazott.

Felhívta a figyelmet arra, hogy az eredeti ütemezésnél  hamarabb kellett átadni a projekt ezen szakaszát, mivel a budapesti és a Közép-magyarországi régióból nagyon hiányzott a teljes kapacitással működő PIC.  Kiemelte: a  hatósági engedélyezés 40 nap alatt zajlott le, ami nagyjából a harmada annak, amit Magyarországon csúcsként nyilvántartanak. Ez rendkívül nehéz folyamat, büszkék vagyunk rá, hogy ennyi idő alatt le tudtuk bonyolítani – közölte. Emlékeztetett arra, hogy  ez február végén kezdődött és április első felében már megkapta az egyetem a  használatba vételi engedélyt. Hozzátette: az egész folyamat komoly együttműködést igényelt a PIC vezetőjével.

A PIC beköltözése a Korányi projektben megvalósult új szárnyábaA rektori biztos szavai szerint a fejlesztéssel a perinatális intenzív ellátás körülményei a 20-ból a 21. századba léptek. A hazai egészségügyi ellátás tekintetében ennek komoly jelentősége van és heteken belüli követi a következő, a Korányi projekt nagy épületének átadása – hangsúlyozta.

Az építkezés során elkészült a központi betegellátó épület főbejárata és előcsarnoka, ami a II. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati  Klinikának is szerves része. Itt történik majd a központi betegfelvétel, várhatóan ezt is a következő ütemben adják majd át.

Tóth-Szabó Szilvia
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

koranyi_logo

Galéria

5kép

 

 

 

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.