Számos ipari partnerrel való együttműködést tett lehetővé az a már kereskedelmi forgalomban lévő speciális bőrmodell, amit dr. Sinkó Bálint a Gyógyszerészi Kémiai Intézet PhysChem Profiling csoportjának tagjaként fejlesztett ki. Újításáért a közelmúltban a Semmelweis Egyetem leginnovatívabb kutatói munkáért járó Innovációs Díját is átvehette, célja pedig, hogy a felszívódást modellező membrán továbbfejlesztésével tovább szélesítse a felhasználók körét. Az emberi bőrt szimuláló modell kozmetikai, vegyipari és gyógyszeripari kutatásokhoz is felhasználható.

RS28999_KA-20150306-IMG_7156-sinko-balint-scr (2)„Nem volt mindig egyértelmű, hogy gyógyszerész leszek, sőt többször felmerült már bennem, hogy talán pályát tévesztettem. A modellhez kapcsolódó speciális műszerhez ugyanis, aminek továbbfejlesztett változatát nemrég készítettem el, inkább műszaki érzék szükséges, mint a kémiai háttér ismerete” – mondja a kutató. Szerinte a fizikai kémiát legtöbben elvont tudománynak hiszik, ő azonban ennek alkalmazott területével, a bőrön keresztüli felszívódás modellezésével foglalkozik.

A téma a szerencsés véletlennek köszönhető, egy bostoni útja alkalmával ugyanis témavezetője, dr. Takácsné dr. Novák Krisztina tanácsára meglátogatta annak a cégnek egyik alapítóját, ami később a találmány forgalmazását lehetővé tette. Ők már akkor olyan membrán kifejlesztésén dolgoztak, ami a bélrendszert és a vér-agy gátat szimulálja, így felmerült, hogy erre itthon is lenne igény. Elsőéves PhD-hallgatóként el is kezdte a kutatást, az emberi bőrt szimuláló Skin PAMPA membránt pedig végül – témavezetője segítségével – négy év alatt fejlesztette ki, így 2012 óta már kereskedelmi forgalomban is kapható.

RS29003_KA-20150306-IMG_7133-sinko-balint-scr (1)Az emberi bőr legkülső rétegét modellező membrán jól mutatja, hogy egy oldatból milyen mennyiségű hatóanyag szívódik fel. Ennek azért is van jelentősége, mert – bár ezt a kutatás megkezdésekor még nem lehetett tudni – a kozmetikai ipar már nem alkalmazhat állatkísérleteket a tesztelésekhez – hangsúlyozza dr. Sinkó Bálint. A kozmetikai és vegyipari felhasználás mellett a bőrmodell alkalmas a gyógyszerkutatások megfelelő vegyületeinek kiválasztására is, cél pedig, hogy az oldatok mellett krémekre, tapaszokra is kiszélesítsék a felhasználhatóságát.

RS29008_KA-20150306-IMG_7101-sinko-balint-scr (1)Dr. Sinkó Bálint a bőrmodell továbbfejlesztése során munkatársaival létrehozott egy olyan műszert is, ami a hőmérséklet szabályozásával az élő szervezeten kívül képes szimulálni a testben zajló folyamatokat. Ennek több elkészült verziója közül a legújabbat már piacra is vihetjük – számol be mostani fejlesztésükről a kutató, aki jelenleg dr. Takácsné dr. Novák Krisztina csoportjának tagjaként egy kozmetikai céggel együttműködve 24 különböző oldószer vizsgálatában is részt vesz, eredményei pedig bizonyos felszívódást segítő hatóanyagok kiválasztásához járulhatnak hozzá.

Bár évente több hetet a bőrmodellt gyártó cégnél Bostonban, illetve a fejlesztés alkalmazási kiterjesztésén dolgozó University College London kutatócsoportjánál tölt, mint mondja, semmiképp nem költözne külföldre, hiszen itt érzi otthon magát. Ennek érdekében céget is alapított, ami lehetővé teszi, hogy a promóciótól az értékesítésen át a fejlesztések koordinálásig minden folyamatot saját maga végezhessen.

Mozer Mária

Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.