Magyar orvosi, gyógyszertudományi és gyógyszerészeti oktatási intézményekkel szeretne kapcsolatot építeni a Dél-Kazahsztáni Állami Gyógyszerészeti Akadémia, ennek érdekében az intézmény vezetője, Seksenbayev Bakhytzhan Deribsaliyevich rektor a Semmelweis Egyetemen is látogatást tett.

RS30227_20150327-kazah1-scr (1)A kazah felsőoktatási intézmény magyar partnerekkel közös kutatásokat és projekteket szeretne indítani, terveik között szerepelnek közös pályázatok és diákcsereprogramok létrehozása, valamint a magyar gyógyszeripari cégekkel való kooperációban is érdekeltek. A kazah intézményvezetőt dr. Szél Ágoston rektor és dr. Zelkó Romána, a Gyógyszerésztudományi Kar dékánja fogadta.

Seksenbayev Bakhytzhan Deribsaliyevich elmondta, hogy Kazahsztán kiemelten kezeli a gyógyszeripar fejlesztését és a gyógyszerészeti képzést. Röviden bemutatta az általa vezetett intézményt, ahol jelenleg 3500 hallgató tanul különböző képzési szinteken. Intézményében a graduális képzés mellett rezidensképzés és PhD-program is elérhető.

Elmondása szerint jelenleg 500 kutató folytat gyógyszerészeti kutatásokat például a farmakogenetika vagy a fitoterápia területén. Dr. Szél Ágoston rektor üdvözölte a kezdeményezést és a kapcsolat hatékony fejlesztése érdekében javasolta a két intézmény közötti információcserét, elsősorban a kutatásfejlesztés és a doktori képzés területein. Következő lépésként egy célzott megbeszélést javasolt, amely alkalmával egy keret-megállapodás aláírására is sor kerülhet.

DP

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.