Külföldi rendőrök, rendőrtisztek és kommandósok végezték el a Semmelweis Egyetem, a Terrorelhárítási Központ és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem közös képzését, mely során a katasztrófahelyzetekben szükséges orvosi ellátás ismerteit sajátították el. A tizenhárom litván, luxemburgi, belga, osztrák, ír, svéd és német szakember dr. Gál János klinikai rektorhelyettestől, a Honvéd-, Katasztrófa- és Rendvédelem Orvostan Tanszék megbízott vezetőjétől, Hajdu János rendőr vezérőrnagytól, a TEK főigazgatójától, illetve dr. Patyi Andrástól, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektorától vehették át okleveleiket a szenátusi teremben.

RS30089_20150403-KA-20150403-IMG_0605-tek-bemutato-diplomaoszto-scr (1)Hajdu János rendőr vezérőrnagy, a TEK főigazgatója az oklevelek átadása előtt megköszönte a résztvevők állhatatos kitartását, amivel végül sikeresen számot adtak az egyhetes speciális rendvédelmi egészségügyi képzésen átadott ismeretekről. Mint arról beszámolt, a kurzus során egyetlen könnyebb sérülés sem történt, ami az oktatói gárdának és a kurzust szervező kollégáknak köszönhető. „Hazatérve vigyázzanak mindenkire, aki rászorul, és mentsenek életet, hiszen ez az önök dolga” – intézte szavait a végzettekhez.

RS30091_20150403-KA-20150403-IMG_0618-tek-bemutato-diplomaoszto-scr (1)Akik ma oklevelet vehetnek át, különleges tudásra tettek szert – fogalmazott dr. Patyi András, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora, hozzátéve, hogy a megszerzett tudás mellett az annak átadását segítő együttműködés, a három intézmény összefogása is különleges. A Nemzeti Közszolgálati Egyetemen a terrorelhárítási ismereteket mára külön tanszéken oktatják, ennek létrehozására azért volt szükség, mert biztonságunkat sokféle veszély fenyegeti – vélekedett.

RS30092_20150403-KA-20150403-IMG_0624-tek-bemutato-diplomaoszto-scr (1)Végül dr. Gál János klinikai rektorhelyettes, a Honvéd-, Katasztrófa- és Rendvédelem Orvostan Tanszék megbízott vezetője zárta az oklevél-átadási ceremóniát. A végzettek – elmondása szerint – kétszeres életmentők, hiszen a terrorcselekmény közepette megmentik az áldozatot, majd elvégzik rajta a szükséges egészségügyi beavatkozásokat is. Ez utóbbi azért fontos feladat, mert a mentőalakulat vagy az orvosi gárda megérkezéséig eltelt idő akár a sérült életébe kerülhet. Ebben a néhány percben az elsősegélynyújtás, az újraélesztés, a vérzés-, vagy a fájdalomcsillapítás a továbbiakat nagy mértékben meghatározó beavatkozás – emelte ki.

A haladó taktikai orvosi ellátás kurzus egy hete alatt a résztvevő rendvédelmi szakemberek tanultak anatómiát, élettant és kommunikációt, de a vérzéscsillapítás, illetve a mesterséges lélegeztetés technikáját is elsajátíthatták, gyakorolhatták. A taktikai medicina képzés során olyan elméleti és gyakorlati tudásra tettek szert, ami hozzájárul a katasztrófahelyzetekben szükséges megfelelő orvosi ellátás biztosításához. A szimulált harci helyzetekben elsajátíthatták egyebek mellett a harctéri sebesültszállítás és kimenekítés fogásait, illetve a tömeges sérülések kezelésének legkorszerűbb módszereit is.

RS30094_20150403-KA-20150403-IMG_0651-tek-bemutato-diplomaoszto-scrA képzés zárásaként a TEK szakemberei a kurzus tananyagát konkrét szituációkban mutatták be a Rektori Épület aulájában a sajtó képviselői számára. A szimulált terrorcselekmény során egyebek mellett mesterséges lélegeztetést és sebellátást végeztek, de az infúzió bekötésének technikáját is szemléltették.

Mozer Mária

Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.