A betegpanaszok és a jogvédelem, a dokumentumkezelés, a gyógyszerbiztonság, az infekciók, az ápolásmenedzsment, a sürgősségi ellátás és mentés témakörét is érintette egyebek mellett a Magyar Betegbiztonsági Társaság és a Semmelweis Egyetem I. Sz. Sebészeti Klinikája által szervezett I. Betegbiztonsági Konferencia.

RS29386_20150319-KA-20150319-IMG_7857-betegbiztonsagi-konferencia-scrIlyen teljes körűen és szakmaspecifikus megközelítésben még nem foglalkoztak Magyarországon a betegbiztonság kérdésével – mondta dr. Harsányi László, az I. Sz. Sebészeti Klinika igazgatója. A háromnapos konferencián 93 előadás hangzott el, és összesen 360-an vettek részt; az aneszteziológusoktól a traumatológusokon és a gyógyszerészeken át a közgazdászokig és jogászokig számos szakma képviseltette magát. A konferencia fővédnöke dr. Jakab Zsuzsanna, a WHO európai igazgatója volt, aki üzenetet küldött a résztvevőknek.

RS29380_20150319-KA-20150319-IMG_7866-betegbiztonsagi-konferencia-scrDr. Harsányi László a konferencia megnyitóján hangsúlyozta: az I. Sz. Sebészeti Klinika az ország legnagyobb sebészeti intézményeként azért állt a rendezvény mögé, mert világszerte a sebészet és a műtétes szakmák a leginkább érintettek a betegbiztonsági kérdésekben. Evidens érdek, hogy az ezeken a területeken dolgozók foglalkozzanak a betegbiztonsággal, és tegyenek meg mindent a rendszerhibák feltárása és kiküszöbölése érdekében.

Az igazgató szólt arról is, hogy júniustól ő veszi át a Magyar Sebész Társaság elnöki posztját a következő két évre. Immár hagyomány, hogy az elnökök megfogalmaznak olyan célokat, melyekben a poszt 2 éve alatt előrelépést kívánnak elérni. Dr. Harsányi László elmondta, hogy két ilyen célt tűzött maga elé: a továbbképzések terén a távoktatás megszervezését, valamint azt, hogy megnyerje a sebész szakmát a betegbiztonság elvének.

RS29379_20150319-KA-20150319-IMG_7869-betegbiztonsagi-konferencia-scrA Magyar Betegbiztonsági Társaság elnöke, Baranyai Zsolt a megnyitón kiemelte: figyelemfelkeltésnek szánják a konferenciát, Magyarországon ugyanis a betegbiztonság fogalma, eszköztára még nem annyira ismert, mint máshol. Baranyai Zsolt úgy véli, a betegbiztonságba történő szellemi-anyagi befektetés hosszú távon költségcsökkentést eredményezhet.

A konferencia résztvevői a rendezvényt követően közös nyilatkozatot adtak ki, melyben arra hívják fel az egészségpolitika, az egészségügyi dolgozók, illetve a betegek figyelmét, hogy a betegellátás biztonsága, az egészségügyi ellátásokhoz kötődő, megelőzhető károsodások csökkentése manapság világszerte az egyik legfontosabb szakmai cél. Ezt a célt azonban csak több feltétel egyidejű teljesülése esetén lehet elérni: az egészségpolitikának a feltételeket kell biztosítania, az ellátórendszerben dolgozóknál szemléletváltozásra van szükség, az ellátottakat pedig folyamatosan kell tájékoztatni a betegbiztonság fogalmáról, óhatatlan korlátairól – olvasható a dokumentumban.

RS29388_20150319-KA-20150319-IMG_7851-betegbiztonsagi-konferencia-scrDr. Harsányi László hangsúlyozta: a nemzetközi trendeket figyelembe véve látni kell, hogy előbb utóbb minőségbiztosítási alapkövetelmény lesz a betegbiztonsági rendszer megléte. Az igazgató szerint éppen ezért érdemes elkezdeni fokozatosan beépíteni a gyakorlatba az egységes betegbiztonsági elveket (például egységes beleegyező nyilatkozatok, műtét előtti ellenőrző listák). Dr. Harsányi László kitért arra is, hogy a Semmelweis Egyetem élen jár a betegbiztonsággal kapcsolatos kérdésekben. Az EKK Egészségügyi Menedzserképző Központjában 2006 óta működik WHO és TÁMOP támogatással egy betegbiztonsággal foglalkozó munkacsoport dr. Belicza Éva vezetésével, mely kidolgozott egy betegbiztonsági logisztikai rendszert, valamint a nem várt események jelentési rendszerét is. Ezeket a konferencián is bemutatták, és ismertették az eddig szerzett tapasztalatokat.

Dobozi Pálma
Fotó: Kovács Attila, Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.