Az Egészséges Száj Világnapjához kapcsolódva fogászati prevenciós napot szervezett a Fogorvostudományi Kar a Magyar Orvosi Kamara Fogorvosi Tagozatával, a Magyar Fogorvostanhallgatók Egyesületével, az Országos Egészségfejlesztési Intézettel, valamint az Ifjúsági Diabétesz Blog és Mozgalommal közösen. Az egész napos rendezvényen másfél ezer érdeklődő részére közel száz magyar és külföldi fogorvostanhallgató tartott tanácsadást, illetve végzett szűrővizsgálatokat.  

RS29462_20150320-KA-20150320-IMG_8186-szajrak-szures-scrAz eseményhez bárki csatlakozhatott, több helyszínen is várták az érdeklődőket, akik a Fogorvostudományi Kar Oktatási Centrumában, illetve Fogászati és Szájsebészeti Oktató Intézetében egyéni szájhigiénés tanácsadáson, általános fogászati és szájüregi rákszűrésen vehettek részt, a Kálvin téren felállított információs pultnál pedig többek között a szájüregi daganatok és a fogászati betegségek megelőzéséről kaphattak tájékoztatást. A diabétesszel élő résztvevőkre a szervezők külön figyelmet fordítottak, a cukorbetegség esetén jelentkező megváltozott anyagcsereállapot ugyanis elégtelen szájhigiéné esetén súlyos szájüregi következményekkel járhat. Az esemény részeként a Semmelweis Egyetem Elnök utcai óvodájában tartott fogászati prevenciós foglalkozás során a gyerekek játékosan sajátíthatták el a fogmosás helyes technikáját.

Az egész napos program végül egy új magyar rekorddal zárult: az Elméleti Orvostudományi Központ előtti téren az egyetem hallgatói és munkatársai közül 370-en használtak egyszerre fogköztisztító kefét.

egészséges_száj_napjaA szervezés szakmai irányítója, dr. Hermann Péter dékán honlapunknak elmondta: az esemény idén a fogszuvasodásra és a fogágybetegségre fókuszál, hiszen ezek népbetegségnek számítanak Magyarországon. Emellett a szájüregi rákszűrés fontosságára is fel szeretnék hívni a figyelmet, hiszen bár korai felismerés esetén a betegek kilencven százaléka gyógyítható, mégis Európában hazánk vezet a szájüregi rák okozta halálos áldozatok számát tekintve. A legfontosabb üzenet tehát, hogy kortól függetlenül rendszeresen, félévente menjen el mindenki fogorvosi vizsgálatra, ez ugyanis akár életet menthet – emelte ki a dékán.

Az Egészséges Száj Napja a Nemzetközi Fogorvos Világszervezet felhívása, melyhez néhány évvel ezelőtt a Magyar Orvosi Kamara Fogorvosi Tagozata is csatlakozott, így hazánkban is évről évre ezen a napon hívják fel a figyelmet a megfelelő szájhigiéné és a megelőzés fontosságára. Az idei szűrésen Müller Péter Sziámi zenész és Növényi Norbert olimpikon, színész is részt vettek.

Mozer Mária

Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

Galéria

11kép

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.