Széchenyi-díjas lett dr. Ligeti Erzsébet, a Semmelweis Egyetem Élettani Intézete igazgatóhelyettese, akinek a sejtélettan területén elért kiemelkedő orvosbiológiai kutatási eredményei, valamint a tudományos utánpótlás-nevelés érdekében végzett magas szintű oktatói munkája elismeréseként ítélték oda a kitüntetést. A Széchenyi-díjat a köztársasági elnök a kormány előterjesztésére adományozta, az elismerést Áder Jánostól, Orbán Viktor miniszterelnöktől és Kövér László házelnöktől vehette át az Országház kupolatermében.

LigetiErzsebetNégyen vehették át a Semmelweis Egyetemről a Magyar Érdemrend középkeresztje a csillaggal (polgári tagozata) kitüntetést március 15-én Áder János köztársasági elnöktől, Orbán Viktor miniszterelnöktől és Kövér László házelnöktől az Országház kupolatermében.

Dr. Iván László, a Semmelweis Egyetem professzor emeritusa, a Batthyány-Strattmann László Idősek Akadémiájának alapítója és vezetője részére az idősek életminőségének javítása érdekében végzett sokoldalú szakmai munkája és társadalmi szerepvállalása, az öregedés neuropszichiátriai összefüggéseit és társadalmi vonatkozásait vizsgáló tudományos, valamint jelentős pedagógiai tevékenysége elismeréseként vehette át az középkeresztet.

Dr. Kásler Miklós onkológus, az Országos Onkológiai Intézet főigazgató főorvosa, a Semmelweis Egyetem tanszékvezető egyetemi tanár részére több évtizedes, kimagasló gyógyító, tudományos és egyetemi oktatói munkássága, valamint a hazai onkológiai ellátás fejlesztése érdekében végzett fáradhatatlan tevékenysége elismeréseként kapta a díjat.

palkovitsDr. Palkovits Miklós Széchenyi-díjas orvos, anatómus, endokrinológus, agykutató, a Semmelweis Egyetem Szövet- és Fejlődéstani Intézetének professzor emeritusának a kémiai neuroanatómia megalapozását jelentő kutatási eredményei, a róla elnevezett agyi mikrodisszekciós technika bevezetése, valamint kiemelkedő oktatói tevékenysége elismeréseként ítélték oda a kitüntetést.

Dr. Tompa Anna egyetemi tanár, a Semmelweis Egyetem Népegészségtani Intézetének igazgatóhelyettese, az Országos Kémiai Biztonsági Intézet tudományos igazgatója a kémiai karcinogenezis, a rákprevenció, a biomonitorizálás és a kemoprevenció területén elért kiemelkedő tudományos eredményei, valamint oktatói, ismeretterjesztő és tudományos közéleti tevékenysége miatt kapta az elismerést.

 

kossuthA Magyar Érdemrend középkeresztje (polgári tagozata) kitüntetést ketten vehették át a Semmelweis Egyetemről. Az elismerést  március 15-én Áder János köztársasági elnök, Orbán Viktor miniszterelnök és Kövér László házelnök adta át az Országház kupolatermében.
Dr. Monos Emilt, a Semmelweis Egyetem Klinikai Kísérleti Kutató- és Humán Élettani Intézetének professzor emeritusát a hazai orvos-, gyógyszerész- és egészségügyimérnök-képzésben végzett kimagasló oktató és iskolateremtő tevékenysége, valamint az érrendszer működésének és az érbetegségek kialakulásának kutatásában elért nemzetközi szintű tudományos eredményei elismeréseként tüntették ki.
Dr. Szász Károly, a Semmelweis Egyetem kancellárja  a korszerű és európai színvonalú hazai pénzügyi felügyelet megteremtésében játszott meghatározó szerepe, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének folyamatos modernizálásával elért kimagasló eredményei és példaadó vezetői munkája elismeréseként kapta a kitüntetést.

Kiemelkedő színvonalú munkája elismeréseként Magyar Érdemrend Tisztikereszt polgári tagozat kitüntetést kapott Székely András, a Magatartástudományi Intézet munkatársa, a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom vezetője.  Magas színvonalú munkájáért Magyar Érdemrend Lovagkereszt polgári tagozat kitüntetésben részesült dr. Gera István, a Semmelweis Egyetem Fogorvostudományi Kar Parodontológiai Klinika egyetemi tanára. Az elismeréseket a köztársaság elnök megbízásából Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere adta át március 13-án a Pesti Vigadóban. 

Az ünnephez kapcsolódóan Jedlik Ányos-díjat vehetett át dr. Klebovich Imre, a Gyógyszerészeti Intézet egyetemi tanára, az MTA doktora is. Az indoklás szerint dr. Klebovich Imre nevéhez mintegy húsz gyógyszerkémiai találmány fűződik, az utóbbi több mint három évtizedben 12 EP- és 11 US-szabadalma volt, illetve 14 Magyarországon oltalmazott szabadalom feltalálója. Jelenleg is három, folyamatban lévő bejelentés köthető a nevéhez.

jedlik_anyos_dijAz átadó ünnepségen dr. Tulassay Tivadar rector emeritus, az MTA elnökségi tagja mondott beszédet.

Tóth-Szabó Szilvia
Fotók: mti.hu