Versmondó és zenei tehetségüket, illetve tánctudásukat bizonyíthatták a hallgatók a kilencedik Semmelweis Tavaszi Fesztiválon. Az Elméleti Orvostudományi Központ aulájában rendezett megnyitón dr. Szél Ágoston rektor úgy fogalmazott: szerencsés, aki a tanulmányain, hivatásán túlmenően valami máshoz is ért. A versmondás, a zenélés és a tánc ugyanis később segíthet az orvosi, fogorvosi vagy gyógyszerészi munka során fellépő feszültség oldásában is.

RS28841_KA-20150302-IMG_6127-tavaszi-fesztival-scrA rektor kifejtette: a Tavaszi Fesztivál összeköti az egyetem polgárait a katedra mindkét oldaláról. Az esemény majd tízéves története és a rendkívüli érdeklődés pedig arra utal, hogy valóban van rá igény a hallgatók és az oktatók részéről is. Végül Shakespeare szavaival zárta köszöntőjét: „Az az ember, akiben nincs zene, és akire édes összhang sose hat, gyanús, hogy megcsal, kirabol, elárul: lelke mozgása nehéz, mint az éj, érzése sötét, mint az Erebus, ilyennek ne higgy. Hallgasd a zenét!”

A megnyitót követően, a Kazinczy Versmondó- és Szép Magyar Beszéd Versenyen egyebek mellett József Attila, Pilinszky János, Kányádi Sándor és Arany János művei hangzottak el. A megmérettetésen a zsűri – melynek tagja volt dr. Csillag András, az Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézet egyetemi tanára, Gerőcs Péter író, dr. Tölgyesi Ferenc, a Biofizikai és Sugárbiológiai Intézet docense és Ugron Zsolna író – Mikulecz Benjámint (ÁOK) ítélte a legjobbnak, míg Perczel Ambrust (ÁOK) második, Boros Esztert (ETK) pedig harmadik díjjal jutalmazta.

RS28765_KA-20150302-IMG_6501-tavaszi-fesztival-scr (1)Balett, rock and roll, hip-hop, sőt kortárs koreográfiákat is előadtak a Táncverseny fellépői. A zsűrit dr. Darabosné Tim Irma és Friedrichné Nagy Andrea, az Egészségtudományi Kar Fizioterápiai Tanszékének oktatói, valamint Fischer Mariann és Karcagi Dalma táncművészek képviselték. Az első díjat a Rebels együttes tagjai (ÁOK) vehették át, míg második Lévai Petra (ÁOK), harmadik pedig Gaál Anna (SE dolgozó) lett.

A Virtuózok Viadalának opera, klasszicista, romantikus, könnyű- és népzenei előadásait Kósáné Kertai Daisy Sonja, a Magyarországi Orvosmuzsikusok Közhasznú Egyesületének elnöke, dr. Masszi Tamás, a III. Sz. Belgyógyászati Klinika egyetemi tanára, dr. Székely Andrea, az Anatómiai Szövet- és Fejlődéstani Intézet egyetemi docense és Tuza Sebestyén, az Innovációs Központ gyakornoka értékelték. Az első helyezést Török Fanni (FOK), a másodikat a Kuruzsló zenekar tagjai (ÁOK) vehették át, míg harmadikként Molnár Dávid (ÁOK) végzett.

A Hallgatói Önkormányzat, az Instruktor Öntevékeny Csoport, illetve a Korányi Frigyes Szakkollégium közösen szervezett fesztiválján 49 hallgató lépett fel, a díjazottak végül a Jótékonysági Gálaesten mutathatták be nyertes produkcióikat.

Mozer Mária

Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem 

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.