Végtaghosszabbításra és csonthiány pótlására alkalmas technológiát fejleszt dr. Domos Gyula, az Ortopédiai Klinika kutatója. Mint mondja, azért akart mindig is ortopédiai betegekkel foglalkozni, mert náluk valódi, látványos segítséget jelenthet egy beavatkozás, a változás pedig akár a páciens egész életére kihathat. Az új implantátummal, mellyel néhány héttel ezelőtt elnyerte a Semmelweis Egyetem leginnovatívabb klinikai kutatásért járó Innovációs Díjat, az eddig alkalmazott módszereknél kevesebb kockázattal és gyorsabb rehabilitációval érhető el a kellő eredmény.

RS27927_KA-20150202-IMG_0666-scrAz ortopédia óriási, a mindennapokat alapvetően megnehezítő deformitásokkal élő betegekkel is foglalkozik. Szakmai kihívás és egyúttal valódi siker rajtuk segíteni – indokolja szakmaválasztását dr. Domos Gyula, aki már hallgatóként elköteleződött a szakterület iránt. Mostani fejlesztését azért indította el, hogy azokon segítsen, akiknek valamilyen sérülés, születési rendellenesség vagy daganat következtében nem egyforma hosszúak az alsó vagy a felső végtagjai. Az ő terápiájuk jelenleg elég körülményes, hosszú hónapokig, akár évekig külső rögzítőket kell viselniük. Dr. Domos Gyula ezért egy csont belsejébe ültethető implantátumot, úgynevezett velőűrszeget fejleszt tovább, mely esetében nincs szükség a bőrön, izmokon áthatoló külső rögzítőkre. Ezáltal a gyógyulási idő lerövidül, de a fertőzésveszély és a fájdalom is jóval kisebb – hangsúlyozza. Mint arról beszámolt, a korábban külföldön már több országban alkalmazott módszer egyelőre még kiforratlan és számos szövődménnyel jár, amiket ő most néhány újítással igyekszik kiküszöbölni.

RS27924_KA-20150202-IMG_0680-scrA nyolcéves kor felettieknél alkalmazható végtaghosszabbítás és csonthiánypótlás során először – a bőrön ejtett apró lyukon keresztül – átvágják a csontot, majd a gyógyuló csontrészt hosszabbítják a velőűrbe ültetett implantátummal, így képezve új csontszövetet. Ezzel a módszerrel naponta egy millimétert nyúlhat a csont, ennél gyorsabb hosszabbítás a lágyrészek, a bőr feszülése miatt sem lehetséges. Egy beavatkozással azonban még így is akár húsz százalékkal meg lehet hosszabbítani a csontot. A rehabilitáció rendkívül gyors, hiszen az izmok, ízületek mozgatását nem korlátozza semmi, az eljárás során sérülő csontvelő pedig az implantátum kivételét követően regenerálódik – magyarázza a kutató. Elmondása szerint a terv az, hogy a műtétet követő néhány napon belül hazaengedik a beteget, aki otthon végzi a hosszabbítást. Ezt a bőr alá beültetett, elektromágneses technikával működő meghajtó egység segíti majd, amit egy külső meghajtóval, a bőrhöz érintve lehet kívülről irányítani. Maga a művelet egyébként annyira egyszerű, hogy még a gyerekek is maguknak végezhetik.

RS27928_KA-20150202-IMG_0664-scr (1)

Mint azt a kutató kifejti, az Innovációs Díj összegét a tavasszal kezdődő állatmodell-vizsgálatokra fordítják, de nagy segítség az elektromágneses egység kidolgozásához is. A sípcsontba, combcsontba és felkarcsontba helyezhető implantátumot így előreláthatólag még idén alkalmazhatják az Ortopédiai Klinika betegein.

RS27926_KA-20150202-IMG_0672-scr„Dr. Domos Gyula volt az egyik legaktívabb PhD-hallgatóm. Ő már akkor a végtaghosszabbítással és az ahhoz társuló neurológiai szövődményekkel foglalkozott, ezzel kapcsolatban külföldi tanulmányokat is végzett” – emeli ki dr. Szőke György, az Ortopédiai Klinika igazgatóhelyettese, aki szintén részt vesz az új technológia kidolgozásában. Mint elmondta, dr. Domos Gyula vezette be a jelenleg elérhető legbiztonságosabb, legkorszerűbb végtaghosszabbító rendszert Magyarországon, amit elsőként az Ortopédiai Klinikán alkalmaztak néhány évvel ezelőtt. Ezt követően kezdett érdeklődni az intramedullaris, csonton belüli technológia iránt, hogy a végtaghosszabbítás még biztonságosabb lehessen. „Ez egy nagyon világosan megfogalmazott szakmai irány, ami fiatal kutató lévén figyelemreméltó taktika részéről” – vélekedik.

A Semmelweis Egyetem az idén első alkalommal átadott Innovációs Díjaival a leginnovatívabb PhD, TDK, kutatói és klinikai kutatói munkáit ismeri el. A további díjazottak eredményeiről hamarosan szintén beszámolunk.

Mozer Mária

Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.