A Humánmorfológiai és Fejlődésbiológiai Intézet Apáthy István Alapítványa, az alapító okiratában meghatározott céljának megfelelően, 12. éve hirdet pályázatot klinikai anatómiai preparátumok készítésére. Az immár hagyományos preparátumkészítő verseny amellett, hogy a graduális és posztgraduális orvosegyetemi képzést segíti, serkenti a klinikai anatómiai kutatómunkát is. Az alapítvány pályázatain nyertes, már végzett hallgatók közül sokan a Semmelweis Egyetem munkatársai lettek.

RS28653_DSC_0029-scrA pályamunkák értékelésére ebben az évben is az anatómus, patológus és sebész szakmák képviselőit kérte fel az alapítvány. A verseny bírálóbizottságának tagjai voltak: dr. Szél Ágoston rektor, a Humánmorfológiai és Fejlődésbiológiai Intézet igazgatója, az Apáthy István Alapítvány kuratóriumi tagja; dr. Harsányi László, az I. Sz. Sebészeti Klinika igazgatója; dr. Gerber Gábor, az Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézet megbízott igazgatója; dr. Lotz Gábor, a II. Sz. Patológiai Intézet docense; dr. Noszek László, a Fül-Orr-Gégészeti és Fej-nyaksebészeti Klinika főorvosa, valamint Szigeti Szilárd, a HÖK képviselője.

RS28652_DSC_0037-scrA pályázók február 25-én mutathatták be a bírálóbizottság előtt preparátumaikat, valamint munkájuk fotódokumentációval ellátott leírását. A verseny 100 000 forintos díjazással járó első helyezését két pályázónak ítélte oda az alapítvány: Stark Klára másodéves hallgatónak „A supraorbitális angioszóma vérellátása” című pályázatával (témavezetők: dr. Remenár Éva és dr. Nemeskéri Ágnes) és Beréti Magdolna boncmesternek „A subinguinális régió felületes nyirokcsomói” című munkájával (témavezető: dr. Szuák András).

A második helyezett Albert Bettina másod- és Máté Vanda harmadéves hallgatók „A n. facialis extracraniális részének feltárása” című pályamunkája lett (témavezető: dr. Németh Anna). Idén harmadik helyezést nem osztott ki az alapítvány. Különdíjban Visontai Péter és Ármós Richárd másodéves hallgatók részesültek a „Fossa poplitea és az articulatio genus vérellátása” című munkájukkal. A nyertes hallgatók pályadíjaikat a március 15-i egyetemi ünnepségén vehetik át.

RS28650_DSC_0045-scrDr. Nemeskéri Ágnes, a Humánmorfológiai és Fejlődésbiológiai Intézet egyetemi docense, az Apáthy István Alapítvány kuratóriumi elnöke zárószavaiban megköszönte a pályázók kitartó, gyakran egy évig, vagy több hónapig tartó munkáját. Mint mondta, ezzel magas színvonalú készítményeket alkottak, tisztelegve Apáthy István előtt, aki szakterületének szenvedélyes innovátora volt és kutatómunkájában a tökéletességre törekedett.

Apáthy István, neurohisztológus, politikus és szépíró, 1885-ben szerzett orvosi oklevelet a budapesti egyetem orvoskarán, majd a Nápolyi Nemzetközi Zoológiai Állomáson dolgozott. Ő alapította a kolozsvári Zoológiai Intézetet, az itt zajló kutatómunka számos külföldi tudóst vonzott Kolozsvárra. Nemzetközi elismerést szereztek az általa elsőként leírt, neurofibrillumokkal foglalkozó közleményei, amelyek alapján Nobel-díjra javasolták. Emellett jelentős eredményeket ért el az idegszövet kutatásában alkalmazott mikrotechnikai újításaival is. 

M.M.

Forrás: Humánmorfológiai és Fejlődésbiológiai Intézet