Több mint 30 millió forintból újult meg az I. Sz. Belgyógyászati Klinika hematológiai osztályán a  kúraszerű ellátásokat végző részleg, ami mind az itt ellátott betegek, mind az őket kezelő orvosok és nővérek számára sokat jelentő, pozitív változás– mondta el Demeter Judit professzor, osztályvezető.

RS27755_KA-20150115-IMG_2711-scrA hematológiai osztályon a fekvőbetegek ellátása mellett működő úgynevezett „kúraszerű ellátás” betegforgalma öt év alatt két és félszeresére nőtt. Mivel a hematológia gyakorlatilag hiányszakma, több megyében egyáltalán nincs, vagy sok éve csak egyetlen hematológus szakorvos dolgozik, ezért mindent meg kell tennünk a betegek ellátásának javításért és a szakma vonzerejének növeléséért. Ennek egyik lépése a nagy tradíciójú ellátóhelyeken az ellátási körülmények javítása – hangsúlyozta.

RS27754_KA-20150115-IMG_2713-scrA kúraszerű osztályon kezelt betegek nem alszanak a klinikán, nappali ellátásban részesülnek. Már napi közel negyven hematológiai beteg kapja meg  az immunkemoterápiás  kezelést kúraszerű formában, így a kezelés után hazamehetnek. Ugyancsak itt kapják meg injekcióikat a különböző típusú csontvelőbetegségekben szenvedő betegek, valamint olyan betegek is járnak ide, akik ambulánsan kapnak transzfúziót vagy infúziót. „A felújítás eredményeként jobb körülmények között tudjuk ellátni a betegeket, akik egyre többen érkeznek az osztályra” – hangsúlyozta dr. Demeter Judit. Új fekvőszékeket szereztek be, illetve az átalakítás során egy nagyobb és két kisebb helyiséget alakítottak ki annak érdekében, hogy elviselhetőbbé tegyék az adott esetben több órás kórházi kezelést a betegek számára.

RS28649_KA-20150210-IMG_5147--Edit-scr

Az osztályon kialakítottak egy új kutatószobát is, ezzel kívánják támogatni az orvosok és a fiatal szakorvosjelöltek felkészültségét, munkáját. Dr. Demeter Judit elmondta, büszke arra, hogy hat fiatal orvos választotta az egyébként hiányszakmaként számon tartott területet, a hematológiát a klinikán.

A műemléki épület építésekor, több mint száz évvel ezelőtt a klinika folyosóinak mindkét végén óriáskórtermeket alakítottak ki, ezek azonban az idő előrehaladtával egyre kevésbé voltak praktikusak. A hematológiai osztályon az egyik ilyen termet már korábban felújították, most alapítványi segítséggel a másikat is sikerült: az átalakítást a Charles és Lisa Simonyi Fund for Arts and Sciences és az Onko-Hematológiai Betegekért Alapítvány közösen finanszírozta, a teljes költség 34 millió forint volt.

Czétényi Rita

Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.