Pro Sanitate díjat kapott a Magyar Ápolók Napján Simkó Katalin, az Egészségtudományi Kar Ápolástan Tanszékének főiskolai adjunktusa. Az elismerést dr. Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár adta át az Emberi Erőforrások Minisztérium Egészségügyért Felelős Államtitkárságának nagytermében rendezett ünnepségen.

sk-qo71798dpSimkó Katalin 1981-ben kezdett ápolástant oktatni az akkori Orvostovábbképző Intézet védőnő képzésében résztvevőknek. Később, az 1989-ben induló főiskolai ápoló képzésben tanított tovább, így összességében 34 éve a Semmelweis Egyetem munkatársa. A szülésznő, védőnő és pedagógia végzettségű adjunktus jelenleg ápolástant oktat az Egészségtudományi Kar védőnő szakos hallgatóinak, kiemelt szakterülete a szülészeti-nőgyógyászati ápolás. Emellett az ápolás oktatás-szakmódszertan mesterképzésben is részt vesz, az Ápolástan Tanszék TDK vezető tanára, illetve az ápolói szak oktatásszervezőjeként dolgozik.

foto_arvai karoly
fotó: Árvai Károly – kormany.hu

Zombor Gábor az ünnepségen azt mondta, jövőre az alapellátásban dolgozóknak bértámogatást fognak nyújtani, de dolgoznak azon is, hogy rajtuk kívül minden ápoló, szakápoló alapbérébe beépítsék az úgynevezett mozgóbért és a különböző pótlékokat. Az egészségügyért felelős államtitkár, ünnepi köszöntőjét követően átadta a Batthyány-Strattmann László- és a Kossuth Zsuzsa-díjakat, illetve a miniszteri elismerő okleveleket is.

A Magyar Ápolók Napját 2014 óta február 19-én, Kossuth Zsuzsanna, az 1848–49-es szabadságharc tábori kórházainak főápolónője születésének évfordulóján rendezik, a Magyar Ápolási Egyesület kezdeményezésére. 

Mozer Mária

 

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.