Két új oktatási helyiséget adtak át a Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika alagsorában. A 17,5 millió forintos beruházással kialakított tantermek videó összeköttetésben állnak a klinika két legnagyobb műtőjével, így a medikusok élőben követhetik a beavatkozásokat, a betegvizsgálatokat vagy akár az operációs mikroszkóp képét. A korábban kihasználatlanul álló konyha átépítésével és egy étellift áthelyezésével kialakított termeket dr. Szél Ágoston rektor és dr. Tamás László klinikaigazgató adták át.

RS28364_KA-20150213-IMG_1691-ful-orr-gege-tanterem-atado-scrDr. Szél Ágoston megnyitó beszédében hangsúlyozta: a klinika állapotának javítása, a medikusok oktatásának modernizálása mindenképpen azt a hitet kell erősítse, hogy összefogással és rászánással akár nehéz helyzetben is lehet tenni valamit, ami előre mutat. Nagy öröm egy vezetőnek ilyen korszerű technológiával felszerelt oktatóhelyiséget avatni – mondta.

Másfél évvel ezelőtt kezdtünk el gondolkodni azon, hogyan tudnánk korszerűbbé tenni az oktatást, szűkös volt ugyanis az a tér, amiben a hallgatókat fogadni tudtuk – indokolta az átalakítást dr. Tamás László, aki arról is beszámolt, hogy elsősorban a külföldi hallgatók részéről merült föl az igény a bővítésre. Az igazgató a felújítás részleteiről elmondta: a műtők és az oktatótermek közötti videó összeköttetés Full HD közvetítést biztosít a medikusok számára.

RS28367_KA-20150213-IMG_1673-ful-orr-gege-tanterem-atado-scrA közvetítőrendszer a tantermeket akár két különböző operációval is összekötheti, illetve arra is lehetőséget biztosít, hogy a műtétet végző orvosok és a hallgatók a beavatkozás közben kommunikálhassanak egymással. Az új technológia a szakorvosképzés kurzusainak szervezéséhez is segítséget nyújt, a terv pedig az, hogy az internet segítségével megoszthassuk a műtéteket a világ bármely pontján lévő szakemberekkel – mondta a további tervekről az igazgató. Egyúttal hozzáfűzte, hogy az alagsori folyosó korszerű álmennyezetet, világítást és mellékhelyiséget kapott, így nem csak a tantermek, de azok környezete is megújult.

A beszédeket követően a jelenlévők az egyik új tanteremben egy hallásjavító fülműtétet követhettek élőben a videó összeköttetés segítségével. A közvetített stapedotomia nevű mikrosebészeti eljárás során a belső fülben rögzített kengyelt részlegesen eltávolították, majd egy hallócsont protézist ültettek be.

RS28357_KA-20150213-IMG_1719-ful-orr-gege-tanterem-atado-scr

A másik oktatóteremben ezután hallójárati endoszkópos betegvizsgálatot végeztek, amit a jelenlévők egy nagyméretű LCD TV-n nézhettek végig.

Mozer Mária

Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.