Hazánkban első alkalommal az Urológiai Klinikán végeztek olyan műtétet, mely során mindössze egy fél centiméteres lyukon keresztül távolítottak el vesekövet miniscop segítségével. A PCNL (perkután nefrolitotómia) mára bevett gyakorlat, ám most olyan eszközzel végezték, mely jóval kisebb lyukat ejt, így gyorsabb felépülést tesz lehetővé. A mini PCNL műtétet dr. Szendrői Attila, az Urológiai Klinika adjunktusa, dr. Tordé Ákos, a klinika szakorvosa és a Franciaországban élő elismert kősebész, dr. Hoznek András két betegen végezte el. 

Az els? Magyarországon végzett mini PCNL vesek? m?tétA beavatkozást gerincérzéstelenítéssel végzik, a betegnek tehát az altatás kockázatait sem kell vállalnia. A mini PCNL ráadásul az alternativ technológiáknál, például a flexibilis ureteroscopiánál jóval olcsóbb, mivel nem egyszer használatos eszközzel végzik. Egy kétórás sterilizálási eljárást követően az optikát ugyanis újra, összesen körülbelül száz alkalommal lehet használni – mondta honlapunknak dr. Hoznek András, aki Párizsban évek óta végzi ezt a beavatkozást, most pedig a Semmelweis Egyetem szakorvosait avatja be a technológiába. Mint arról beszámolt, bár ez egy nehezen elsajátitható módszer, a klinika munkacsoportjának szakemberei biztosan alkalmasak rá, hiszen rendszeresen végzik az ennek alapjait jelentő perkután vese sebészeti műtéteket. A különbség annyi, hogy a vese üregrendszerét láthatóvá tévő mini PCNL optikai rendszere jóval kisebb a korábban alkalmazott nefroszkópénál, így a beavatkozás egy mindössze öt-hat milliméteres metszést igényel. 

Az els? Magyarországon végzett mini PCNL vesek? m?tétA módszer legfeljebb két centiméteres vesekő eltávolítására alkalmazható, amit egy üvegszállal a bőr alá juttatott, fél milliméteres lézersugár segítségével zúznak össze, így az homokká alakul, majd a mosófolyadékkal távozik. A mini PCNL egyelőre ideiglenesen van a klinikán, hogy munkatársai elsajátíthassák alkalmazását, dr. Szendrői Attila, a műtétet végző szakorvos szerint azonban az a cél, hogy a Kősebészeti Munkacsoport saját eszközt használhasson. Mint arról tájékoztatott, a betanulási időszakot követően dr. Tordé Ákossal ketten végeznék a beavatkozásokat, szerinte bizonyos vesekövek esetén ez a legideálisabb választás.

Mozer Mária

Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.