Nemzetközi honlapfejlesztés kategóriában első díjat kapott a Tempus Közalapítvány pályázatán a Semmelweis Egyetem Nemzetközi Kapcsolatok Igazgatóságának honlapja.

RS26913_KA-20150114-IMG_2651-tempus-dij-atado-scrMint az a díjátadón elhangzott: a honlap példa lehet minden olyan intézmény számára, mely nagyobb hangsúlyt szeretne fektetni a nemzetközi kapcsolatok ápolására, együttműködések kiépítésére. A honlap készítői ergonómiai és akadálymentességi elveket is szem előtt tartottak, a cél az volt, hogy a webes felület növelje az egyetem nemzetközi láthatóságát, elősegítse az intézményi szintű nemzetközi kapcsolatok erősítését, a versenyképesség növelését. Az elismerést a pályázatot benyújtó Makkai Bonifác, az NKI ügyvivő szakértője vette át. Mint hangsúlyozta, ma már a legtöbb esetben az internet segítségével keresünk információt, így elengedhetetlen, hogy egy felsőoktatási intézménynek megfelelő nemzetközi honlapja is legyen, összhangban a területet érintő stratégiájával.

A Tempus Közalapítvány 2014 áprilisában hirdette meg „A felsőoktatás nemzetközi fejlesztéséért” pályázatot, a mostani eredményhirdetésen három kategóriában összesen hét díjat osztottak ki. A rendezvényen beszédet mondott dr. Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár, aki hangsúlyozta: a magyar felsőoktatás nemzetközi fejlesztése, vonzereje, hírneve rendkívül fontos az ország versenyképessége szempontjából is. A díjjal a felsőoktatás ún. nemzetköziesítéséért tett, példaként szolgáló erőfeszítések elismerése volt a cél.

RS26907_KA-20150115-IMG_2679-tempus-dij-interju-scrA felsőoktatási intézmények számára egyre fontosabbak a nemzetköziesedéssel összefüggő kérdések, ezt jól jelzi a díjátadóhoz kapcsolódó egész napos konferencia iránti hatalmas érdeklődés – mondta dr. Pop Marcel, a Nemzetközi Kapcsolatok Igazgatóságának vezetője. A nemzetköziesedés átfogó fogalmába tartozik egyebek mellett a nemzetközi hallgatói és oktatói mobilitás, a nemzetközi együttműködésben végzett projektek, az idegen nyelvi oktatás, a kettős diplomák. A Semmelweis Egyetemen régóta kiemelt terület a nemzetközi kapcsolatok fejlesztése, a mostani elismerés szorosan kapcsolódik ehhez a folyamathoz, melyet leképez a honlap is – mondja az igazgató, hangsúlyozva, hogy a versenyképesség fenntartásához dinamikus fejlesztésekre van szükség, s ebben az egyetemi nemzetközi láthatóságát biztosító honlapnak is nagy szerepe van.

Az igazgató úgy látja, a díj a Marketing és Kommunikációs Igazgatóság által kialakított teljes egyetemi honlaprendszer elismerése is, hiszen az NKI honlapjának is a kidolgozott egységes struktúrához kellett igazodnia.

Az NKI honlapja egyebek mellett interaktív térképeken mutatja be az egyetem partnerintézményeit, naprakész információval szolgál a különböző pályázatokról, a kiemelt csereegyezményes kapcsolatokról, a kihelyezett képzésekről, valamint diagramokon ábrázolja a nemzetközi kapcsolatokat.

Dobozi Pálma
Fotó: Kovács Attila, Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.