Több mint kétszázan vettek részt a Gyógyszerésztudományi Kar nyílt napján, melyen a képzés iránt érdeklődő középiskolások hasznos információkat kaptak a jelentkezésről és a felvételi eljárásról, de betekinthettek az intézmény kutatásaiba, mindennapjaiba is. Az érdeklődőket a GYTK dékánhelyettese, dr. Őrfi László köszöntötte.

Dr. Budai Lívia, a Gyógyszerészeti Intézet egyetemi adjunktusának előadásából kiderült, a hatvan éve önálló kar 1988 óta nyújt ötéves, 9 szemeszterből és egy záróvizsga-gyakorlatból álló osztatlan képzést hallgatóinak, akik a diploma átvételével egyúttal a doktori címet is megkapják. 

RS26553_KA-20150112-IMG_9867-gytk-nyilt-nap-scrA gyógyszerészképzés során elsőként alapozó tárgyakat, például általános és szervetlen kémiát, biológiát és biofizikát tanulnak a hallgatók, akik a képzés utolsó két évében olyan szakmai tárgyakkal is megismerkedhetnek, mint a gyógyszerészi kémia, a gyógyszertechnológia vagy a gyógyszerészi mikrobiológia. Nyaranta, illetve a tizedik szemeszterben gyógyszertárakban, gyógyszergyárakban, egyetemi intézetekben vagy hatósági helyszíneken szerezhetnek nagyobb tapasztalatot a hallgatók, akik az egyetemi ösztöndíjak elnyerésével egyúttal külföldön is szert tehetnek szakmai gyakorlatra. A gyakorlati ismeretek bővítéséhez a tudományos diákköri munka is hozzájárul, aminek keretében az itt tanulók már a képzés elején bekapcsolódhatnak a kar intézeteiben folyó kutatásokba. Dr. Budai Lívia a vidékről érkező jelentkezőknek azt tanácsolta, az egyetemi kollégiumok közül a Balassa János vagy a Markusovszky Lajos Kollégiumot válasszák, itt lakik ugyanis a legtöbb gyógyszerész hallgató. A diploma átvétele után a karon végzett szakemberek gyógyszertárakban, a gyógyszeriparban, illetve kutatóintézetekben, egyetemeken helyezkedhetnek el, de hatósági feladatköröket is elláthatnak – mondta az adjunktus, aki azt ajánlotta a jelenlévőknek, hogy vegyenek részt az egyetemi sportéletben és a Hallgatói Önkormányzat rendezvényein is.

RS26554_KA-20150112-IMG_9864-gytk-nyilt-nap-scrA kar életét bemutató videóból a jelenlévők megtudhatták: a GYTK intézeteiben a gyógyszerésztudomány számtalan területén folynak kutatások. A hallgatóknak lehetőségük nyílik gyógynövények azonosítása, morfinszármazékok előállítása és gyógyszerjelöltek vizsgálata mellett többek között új, innovatív gyógyszerformák készítésére, gyógyszergyártásra, valamint hatásmechanizmusuk tanulmányozására.

Kocsis Erika, a kar Dékáni Hivatalának hivatalvezető-helyettese a felvételi követelményekről beszélt. Mint elmondta, a sikeres felvételihez két emelt szintű érettségi vizsgát kell tenni, amiből az egyik kötelezően a biológia, a másikat pedig kémiából vagy fizikából kell teljesíteni. Kocsis Erika arról is beszámolt, hogy a felvételi eljárás során az érettségi tárgyak mellett a tanulmányi és többletpontokat is figyelembe kell venni. Aki államilag finanszírozott képzésre nyer felvételt, ám nem teljesíti a kreditek legalább ötven százalékát, átsorolják a költségtérítéses képzési formába – ismertette, hozzátéve, hogy jó tanulmányi eredménnyel ennek fordítottjára is van lehetőség. Kocsis Erika végül kifejtette, hogy a diploma átvételéhez két nyelvvizsga, egy alap és egy középszintű bemutatása szükséges, ám ezt segítendő egyetemi felkészítő kurzusokat, illetve nyelvi záróvizsgát is indítanak a karon.  

RS26559_KA-20150112-IMG_9854-gytk-nyilt-nap-scrItt sokat kell tanulni, de legyen is ez elvárás felénk, hiszen remélhetőleg emberek életét tehetjük majd jobbá – fogalmazott Köteles István ötödéves gyógyszerészhallgató. A Hallgatói Önkormányzat képviselője azt javasolta a jelenlévőknek, hogy a kémiát az is hangsúlyosan tanulja, akinek nem ez a kedvenc tantárgya, hiszen erre lesz a karon eleinte leginkább szüksége.

Az előadásokat követően az Egyetemi Gyógyszertár Gyógyszerügyi Szervezési Intézet és a Gyógyszerészeti Intézet laborjainak bejárása során a vendéglátók beavatták a karon folyó munkába a leendő hallgatókat.

Mozer Mária
Fotó: Kovács Attila, Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.