Pályázati felhívás és Útmutató

A 2015–2016. évi Erasmus+ hallgatói tanulmányi és szakmai mobilitás-pályázat beadásához.

A pályázati jelentkezés on-line történik az Európai Programiroda oldalán keresztül 2015 február 02-tól:

https://semmelweis.hu/erasmus/erasmus/hallgatoi-mobilitas/

A Semmelweis Egyetem (a továbbiakban: Egyetem) pályázatot hirdet tanulmányi és szakmai gyakorlati Erasmus+ ösztöndíj elnyerésére a 2015/2016. tanévre.

1.     Mi is az Erasmus+?

Az Erasmus+ az Európai Unió új programja, mely az oktatást, a képzést, az ifjúsági területet és a sportot is magában foglalja, több korábban futó programot (köztük az Egész életen át tartó tanulás programot) egyesítve.

Az Erasmus+ 2014 és 2020 között 14,7 milliárd eurót biztosít az európai oktatás, képzés, ifjúsági szakma és sport megerősítésére.

A programban részt vehetnek a felsőoktatásban és szakképzésben tanuló diákok (tanulmányok, munkaalapú tanulás, gyakornoki tevékenység) céljából.

2.     Általános tudnivalók

Az Erasmus+ program keretében tanulmányi mobilitás esetén felsőoktatási intézmények közötti megállapodás alapján valósul meg a hallgatók cseréje. Az Egyetem a partner intézményekkel kötött kétoldalú szerződésekkel pályázhat – a TEMPUS Közalapítvány (az ún. Nemzeti Iroda) közreműködésével – Brüsszelben az EU támogatására. Az EU minden, az előre lefektetett követelményeknek tartalmilag és formailag megfelelő kétoldalú szerződésben rögzített hallgatói csereprogramot ösztöndíjjal és az adminisztrációs költségek fedezésére szolgáló forrásokkal támogat.

A TEMPUS Közalapítvány – Nemzeti Iroda Erasmus+-honlapja: http://www.tka.hu/palyazatok/108/erasmus+

Az Európai Bizottság Erasmus+-honlapja:
 http://ec.europa.eu/programmes/erasmus-plus/index_en.htm

Magyarország 1997-ben teljes jogú partnerként csatlakozhatott az uniós országok felsőoktatási hallgatóinak mobilitását segítő Erasmus, majd 2000 júliusától a Socrates/Erasmus+ action-2, 2007-től az Egész életen át tartó tanulás (Lifelong Learning Programme, LLP), végül 2014-től az Erasmus + elnevezésű programhoz. Az Erasmus+ program konkrét célja az oktatás-képzés területén:

  • a kulcskompetenciák és készségek fejlesztése, különös tekintettel a munkaerőpiac és a társadalmi kohézió szempontjából fontos készségekre; elsősorban tanulmányi célú mobilitások, illetve az oktatási-képzési intézmények és a cégek közötti együttműködések segítségével
  • a minőség, az innováció és a nemzetköziesítés szintjének növelése az oktatási-képzési intézményekben, elsősorban nemzetközi együttműködések segítségével, az oktatás-képzés világán túli szereplők bevonásával
  • a szakpolitikai reformok és az oktatási-képzési rendszerek modernizációjának támogatása, elsősorban szakpolitikai együttműködések, az Unió átláthatóságot és az elismertetést szolgáló eszközeinek hatékonyabb használata, valamint a jó gyakorlatok megosztása segítségével
  • a nyelvoktatás és nyelvtanulás fejlesztése, a nyelvi sokszínűség és az interkulturális érzékenység népszerűsítése

Az Egyetem TEMPUS Közalapítványhoz benyújtott pályázata (a továbbiakban: intézményi pályázat) a 2015. július 1-től 2016. szeptember 30-ig megvalósuló – tanulmányi vagy szakmai gyakorlati célú – tanulmányutak anyagi támogatásáról szól.

Az Erasmus+ tanulmányi program keretében kiutazó hallgatók legalább 3 hónapot tölthetnek el a partner európai egyetemen. Az Erasmus+ szakmai program keretében kiutazó hallgatók legalább 2 hónapot tölthetnek el a európai egyetemen/kórházban.

A tanulmányút csak akkor valósulhat meg, ha a külföldi tanulmányokat az Egyetem elfogadja és a hallgató itthoni előmenetelébe – maradéktalanul – beszámítja.

A pályázat pozitív elbírálása esetén a hallgató – a jelen pályázati felhívásban meghatározottak szerint – lehetőséget kap a kiutazásra, aminek feltétele tanulmányainak elfogadtatása mind a hazai, mind a külföldi egyetemmel.

Az Erasmus+ program a külföldi tanulmányút idejére – a jelen pályázati felhívásban meghatározottak szerint – ösztöndíjtámogatást biztosít, amely részben hozzájárul a hallgatók felmerülő költségeinek fedezéséhez (útiköltség, szállás, ellátás, biztosítás). 

3.     Lehetőségek a Semmelweis Egyetemen a 2015/2016. tanévben

Az Egyetem a 2015/2016. tanévre Európa számos felsőoktatási intézményével kötött csereegyezményt. Ezek az ösztöndíjas helyek meghatározott intézmények meghatározott képzésében történő részvételt biztosítanak. A pályázható helyek nem véglegesített listája a jelen pályázati kiírás mellékletét képezi. A pályázható helyek véglegesített listáját várhatóan a helyosztóig (lsd. a jelen felhívás 8. pontját) teszi közzé a Nemzetközi Kapcsolatok Igazgatósága (a továbbiakban: NKI) az Európai Programiroda honlapján: https://semmelweis.hu/erasmus/erasmus/hallgatoi-mobilitas/tanulmanyi-program/megpalyazhato-egyetemek/

Erasmus+ ösztöndíjat kizárólag a következő tevékenységekre lehet megítélni:

  • Teljes időben végzett felsőoktatási alapképzés, szakképzés, szakdolgozatírás (de nem kutatási tevékenység, kivéve, ha az részét képezi egy bizonyos képzési programnak), amely elismert oklevélhez vagy fokozathoz vezet egy EUC intézményben.
  • Teljes időben végzett szakmai gyakorlat, amennyiben a gyakorlatot elismerik a hallgató részére a küldő intézményben végzett tanulmányai részeként.
  • A tanulmányi időszak és a szakmai gyakorlat valamely kombinációja.
  • A diploma megszerzését követő egy éven belüli szakmai gyakorlat.

A hallgató a pályázata benyújtásával tudomásul veszi, hogy önmagában az ösztöndíj elnyerése nem jogosítja meghatározott intézménybe történő kiutazásra, meghatározott ösztöndíj-időtartamra, továbbá pénzügyi támogatásra. E feltételek meghatározására az Egyetem ERASMUS Szabályzatában (a továbbiakban: Szabályzat) és a jelen pályázati felhívásban rögzítettek szerint kerül sor. A Szabályzat megtekinthető az Egyetem honlapján az alábbi címen: http://192.160.172.28/szab2006.nsf/webrovidcim?OpenFrameSet

 4.     Az ösztöndíjtámogatás

A jelen pályázat alapján elnyerhető ösztöndíj összege – amely az ösztöndíjas időszak hosszától, illetve a fogadó országtól függ – hallgatónként 300-600 EUR/hó. A támogatás összege a korábbi évektől eltérően az Európai Bizottság által meghatározott. A támogatás a ténylegesen felmerülő költségeket nem feltétlenül fedezi teljes egészében!

A hallgatót megillető konkrét támogatási összeg meghatározására a hallgatói pályázatok elbírálását, az ún. helyosztót és intézményi pályázat elbírálását követően kerülhet sor a rendelkezésre álló támogatási összeg és az Európai Bizottság által meghatározott, országonként változó támogatási összeg ismeretében.

A tanulmányi ösztöndíjat elnyert hallgató a külföldi tartózkodása idejére az Egyetem költségvetéséből intézményi támogatásban is részesülhet. A támogatás összegét az NKI állapítja meg a helyosztó, valamint az intézményi pályázat bírálati eredményét figyelembe véve. Felső vezetői jóváhagyást követően az eredményről az NKI haladéktalanul írásban (akár elektronikus úton) értesíti a pályázót.

A támogatások kifizetése valamennyi mobilitás esetében átutalással történik.

Figyelembe véve a pályázati rangsort és az intézményi ösztöndíj-keretet, forrás hiányában az NKI arról is dönthet, hogy az egyébként sikeres pályázó – bár pénzügyi támogatásban nem részesül – önfinanszírozóként vehet részt a Programban. Az NKI döntéséről – az Egyetem hatáskörrel rendelkező vezetője általi jóváhagyást követően – haladéktalanul írásban (akár elektronikus úton) értesíti az ösztöndíjast.

5.   Kik pályázhatnak a tanulmányi ösztöndíjra?

Pályázatot nyújthatnak be azon hallgatók, akikre az alábbiak mindegyike egyidejűleg fennáll:

  • a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi vagy Fogorvostudományi Karán alapképzésben, nappali tagozaton tanulnak,
  • a 2014/2015. tanév II. félévére beiratkoztak, illetve kijelentik, hogy e félévben nem tanulmányi okok miatt szüneteltetik hallgatói jogviszonyukat,
  • a megpályázott időszakban (2015/2016. tanév) aktív hallgatói jogviszonyban lesznek az Egyetemmel, azaz hallgatói jogviszonyukat nem szüneteltetik,
  • magyar állampolgárok, vagy Magyarország területén menekültként, menedékesként, befogadottként, bevándoroltként, letelepedettként élnek, vagy törvény alapján rendelkeznek a szabad mozgás és tartózkodás jogával,
  • az első négy szemesztert sikerrel elvégezték a pályázat benyújtásának időpontjáig, de a megpályázott időszakban (2015/2016. tanév) nem végzős hallgatók,
  • angolul vagy a célország nyelvén legalább középfokú nyelvismerettel rendelkeznek,
  • tanulmányi, tudományos, közéleti tevékenységük kimagasló.

Nem nyújthat be pályázatot tanulmányi mobilitásra az, aki:

  • korábban már elnyert ERASMUS- tanulmányutat

6.     Kik pályázhatnak a szakmai gyakorlat, vagy diploma utáni szakmai gyakorlat ösztöndíjra?

Pályázatot nyújthatnak be azon hallgatók, akikre az alábbiak mindegyike egyidejűleg fennáll:

  • a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi vagy Fogorvostudományi Karán alapképzésben, nappali tagozaton vesznek részt,
  • a 2014/2015. tanév II. félévére beiratkozottak, illetve kijelentik, hogy e félévben nem tanulmányi okok miatt szüneteltetik hallgatói jogviszonyukat,
  • magyar állampolgárok, vagy Magyarország területén menekültként, menedékesként, befogadottként, bevándoroltként, letelepedettként élnek, vagy törvény alapján rendelkeznek a szabad mozgás és tartózkodás jogával,
  • angolul vagy a célország nyelvén legalább középfokú nyelvismerettel rendelkeznek,
  • tanulmányi, tudományos, közéleti tevékenységük kimagasló.

7.     A pályázati jelentkezés on-line történik, a link az Európai programiroda oldalán keresztül érhető el 2015. február 02-tól:

https://semmelweis.hu/erasmus/erasmus/hallgatoi-mobilitas/

Az on-line kitöltést követően a kinyomtatott pályázati adatlapot személyesen is be kell benyújtani.

Pályázat benyújtásának helye:

ERASMUS IRODA

1085 Budapest, Üllői u. 26. II/202.

Végső határideje:

SOP-online regisztráció: 2015. február 11.

SOP online pályázat beadási határideje: 2015. február 18.

Annak érdekében, hogy a pályázók minden szempontból megfelelő, a megmérettetésben esélyes munkával indulhassanak, az Erasmus+ program intézményi koordinátora F.Tóth Katalin együttműködve a karok képviselőivel (a Kari Koordinátorokkal) személyes tájékoztatást ad a következő időpontokban:

– az Arc- Állcsont- Szájsebészeti és Fogászati Klinika előadójában: 2014. január 28-án 15 órától.

A hallgatóknak segítséget nyújtanak a Kari Koordinátorok:

  • ÁOK: Frittmann Anikó frittmann.aniko@med.semmelweis-univ.hu
  • FOK: dr. Tóth Zsuzsanna toth.zsuzsanna@dent.semmelweis-univ.hu

Továbbá: személyesen feltett kérdéseikre ügyfélfogadási időben (minden hétfőn és szerdán 09:00-12:00-ig, keddenként és csütörtökön 12:00-15:00-ig), illetve elektronikus formában történt megkeresésükre – erasmus@semmelweis-univ.hu – szívesen válaszolunk (Üllői út 26. II/202).

Hiánypótlásra egy alkalommal kerülhet sor melyet kettő munkanapon belül kell benyújtani. Amennyiben a pályázó a hiánypótlás során a hibát nem vagy nem megfelelően vagy határidőn túl javítja ki, pályázata további érdemi elbírálás nélkül elutasításra kerül.

8. Az értékelés szempontjai, a pályázatok bírálata, a pályázók értesítése, a kifogás és a helyosztó

Az Egyetem célja, hogy külföldi tanulmányútra a legtehetségesebb, kiváló képességű hallgatók utazhassanak, így a tanulmányi eredmény, a tudományos, szakmai és közösségi tevékenység, valamint a nyelvi felkészültség meghatározó a nyertesek kiválasztásakor.

A pályázatok elbírálási szempontrendszerét mobilitások esetében a pályázati adatlap minta tartalmazza, mely megtekinthető az Európai Programiroda honlapján

https://semmelweis.hu/erasmus/erasmus/hallgatoi-mobilitas/tanulmanyi-program/kiutazo-hallgatok/palyazati-felhivas-2/

Az ösztöndíj elnyerésének feltétele, hogy a hallgató pályázata

  • a tanulmányi mobilitás esetében minimum 100 pontot elérjen
  • a szakmai gyakorlati mobilitás esetében minimum 100 pontot elérjen.

A pályázatokat az NKI és a karok delegáltjaiból álló bizottság bírálja el legkésőbb 2015. február 23-ig. A bizottság ügyrendjét a nemzetközi kapcsolatokért felelős rektorhelyettes jóváhagyását követően az NKI közzéteszi az Egyetem honlapján.

A pályázatokat elbíráló bizottság által készített döntési lista a nyertes pályázókat elért pontszám alapján karonként és mobilitási pályázatonként rangsorolja (a továbbiakban: döntési lista).

A pályázati feltételeknek megfelelő, de ösztöndíjat nem nyert pályázókból az elért pontszám alapján tartaléklistát kell felállítani arra az esetre, ha visszalépés, vagy egyéb akadály folytán valamely nyertes pályázó nem vesz részt a programban, vagy a pályázati döntés a jelen szabályzatban meghatározottak szerint érvényét veszti.

A pályázókat a bírálat eredményéről az NKI írásban (akár elektronikus úton) értesíti.

A pályázó a bíráló bizottság döntése ellen a pályázati döntésről szóló értesítés kézhezvételét követő három munkanapon belül – a pályázatra vonatkozó szabály megsértésére hivatkozással – írásban kifogással élhet, amelyet az NKI-nek nyújt be az ERASMUS+ Programiroda címére (lsd. 7. pontban).

A kifogásnak tartalmaznia kell a kifogással érintett pályázat azonosításához szükséges adatokat, valamint a kifogásolt intézkedést vagy mulasztást. A kifogás elbírálásának rendjét a Szabályzat tartalmazza.

Ezt követően az ösztöndíjas tanulmányi helyek kiválasztása és az időtartam meghatározása a helyosztón, karonként történik a döntési lista alapján. A helyosztón figyelembe kell venni továbbá az intézményi pályázat alapjául szolgáló becslést (Szabályzat 4. § (2) bekezdés), valamint – amennyiben a helyosztó időpontjáig az intézményi pályázat elbírálása megtörténik – az Egyetemet az intézményi pályázatról hozott döntés alapján megillető támogatási összeget is.

A helyosztóra előre láthatólag 2015. március első hetében kerül sor a Semmelweis Egyetem Arc-, Állcsont-, Szájsebészeti és Fogászati Klinika előadótermében.

A helyosztón a döntési listában szereplő pontszámok alapján kialakult sorrendben választhatnak helyet a hallgatók személyesen vagy meghatalmazottjuk útján. A meghatalmazást írásba kell foglalni és a meghatalmazó, valamint két tanú aláírásával kell ellátni (mintanyomtatványt ld https://semmelweis.hu/erasmus/erasmus/hallgatoi-mobilitas/szukseges-nyomtatvanyok/.

A helyosztón azonos pontszám esetén a tanulmányi átlag dönt.

A helyosztót követő 15 munkanapon belül az NKI a Kari Koordinátorok felé írásban (akár elektronikus úton) jelzi a kiutazó hallgatók névsorát.

Amennyiben a nyertes pályázó nem kívánja igénybe venni a számára megítélt támogatást, vagy a sikeres pályázat ellenére nem kíván a programban részt venni, köteles erről az NKI-t haladéktalanul írásban értesíteni! E hallgató vonatkozásában a pályázati döntés érvényét veszti.

9.     Szerződéskötés, beszámolás és egyéb kötelezettségek

A/ Tanulmányi mobilitás

Az Egyetem a nyertes hallgatóval és a fogadó intézménnyel a tanulmányi követelmények teljesítésével kapcsolatos tanulmányi megállapodást, majd ezt követően a hallgatóval a támogatás teljes összegét rögzítő támogatási szerződést köt a hallgató kiutazását megelőzően.

A tanulmányi megállapodásban:

  1. a) a fogadó intézmény vállalja, hogy az abban szereplő tanulmányi terv teljesítésének lehetőségét biztosítja a hallgató számára;
  2. b) a hallgató vállalja az abban foglaltak teljesítését;
  3. c) az Egyetem vállalja, hogy a terv teljesítése esetén a külföldön végzett tanulmányokat az Egyetem vonatkozó szabályzatai szerint kredit értékben teljes mértékben elismeri.

A tanulmányi megállapodás csak mindhárom fél hozzájárulásával módosítható.

B/ Szakmai gyakorlati mobilitás

Az Egyetem a nyertes hallgatóval és a fogadó intézménnyel a szakmai gyakorlati követelmények teljesítésével kapcsolatos képzési megállapodást, majd ezt követően a hallgatóval a támogatás teljes összegét rögzítő támogatási szerződést köt a hallgató kiutazását megelőzően.

A képzési megállapodásban:

a) a fogadó intézmény vállalja, hogy az abban szereplő szakmai gyakorlati terv teljesítésének lehetőségét biztosítja a hallgató számára;

b) a hallgató vállalja a megállapodásban foglaltak teljesítését;

c) az Egyetem vállalja, hogy a terv teljesítése esetén a külföldön végzett szakmai gyakorlatot az Egyetem vonatkozó szabályzatai szerint teljes mértékben elismeri kredit értékben vagy az oklevélmelléklet (Diploma Supplement), illetve egyéb igazolás kiállításával. A képzési megállapodás magában foglalja a hallgatói szakmai gyakorlat megszervezésében részt vevők szerepét és felelősségét részletező Minőségvállalási Nyilatkozatot.

A képzési megállapodás csak mindhárom fél hozzájárulásával módosítható.

C/Közös rendelkezések

A külföldi tanulmányok kielégítő lezárása után a fogadó intézmény Tanulmányi Átirattal látja el a hallgatót (Transcript of Records) a tanulmányi illetve a képzési megállapodásnak megfelelően. A tanulmányi kreditek és vizsgaeredmények hazai elfogadása érdekében felhívjuk a figyelmet a Kari Tájékoztatókban felsorolt specifikumokra.

Sikeres pályázatot követően az a hallgató, aki ösztöndíj-támogatásban nem részesül, részt vehet az ERASMUS+ programban, amennyiben megfelelő anyagi fedezettel rendelkezik ahhoz, hogy a fogadó országban felmerülő költségeit fedezni tudja. A hallgató a megfelelő fedezet rendelkezésre állásáról írásban nyilatkozik. A fent részletezett megállapodásokat ez esetben is meg kell kötni.

A hallgató a tanulmányok, illetve a szakmai gyakorlat befejezését követően a támogatási szerződésben meghatározott formában és határidőre záró beszámolót köteles benyújtani az NKI-re. A hallgató által benyújtott záró beszámoló a támogatás egyenlegének rendezésére vonatkozó kérelem is egyben.

Amennyiben a hallgató beszámolóját határidőre nem vagy nem megfelelően nyújtja be, vagy a támogatás összegét vagy annak egy részét nem szerződésszerűen használja fel, köteles azt az Egyetem részére visszafizetni.

Amennyiben a tanév első felében utazik ki az ösztöndíjat elnyert hallgató, a rendelkezésre álló források függvényében lehetősége van az ERASMUS+ státusát meghosszabbítani az adott tanéven belül. A hallgató hosszabbítási szándékáról köteles írásban tájékoztatni a Kari Koordinátort, valamint az NKI-t az ösztöndíjas időtartam lejárta előtt legalább 15 munkanappal. A hosszabbítási kérelem elbírálása és a szerződéskötés tekintetében az eredeti pályázat elbírálására vonatkozó rendelkezéseket kell megfelelően alkalmazni. A meghosszabbításnak közvetlenül kell követnie az eredetileg tervezett ERASMUS+ ösztöndíjas időszakot, A meghosszabbított mobilitási időszaknak véget kell érnie 2016. szeptember 30-ig.

Budapest, 2015. január