RS25982_KA-20141206-IMG_9519-scrEgy teljes, anyagcsere-betegségben szenvedők számára is alkalmas diétás ünnepi menü elkészítését tanulhatták meg a résztvevők az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikán szervezett legutóbbi sütő-főző stúdióban. A ritka betegségnek számító, örökletes, veleszületett anyagcsere problémákkal küzdőknek születésük pillanatától diétázniuk kell, így különösen fontos, hogy a szülők, nagyszülők, és később a gyerekek is a gyakorlatban sajátíthassák el a speciális ételek elkészítését – mondja Kiss Erika, a klinika dietetikus-táplálkozástudományi szakértője, aki húsz éve szervezi önkéntes alapon a kurzusokat.

RS25970_KA-20141206-IMG_9464-scrA veleszületett anyagcsere-betegségnek 26 fajtáját szűrik kötelezően ma Magyarországon, ezek közül a PKU (fenilketonúria) a legismertebb. A betegségre a kötelező szűrésnek köszönhetően újszülött korban fény derül. Ritka betegségről van szó, Magyarországon mintegy 600 embert érint, nyolcvan százalékukat az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikán kezelik – ismerteti a helyzetet Kiss Erika. Ezek a betegek nem ehetnek többek között fehérjében gazdag élelmiszereket, így húsokat, tejet, tejterméket, gabonaféléket, de tilos a szója, az olajos magvak és a tojás is. Aki nem tartja a diétát, ágyhoz kötött krónikus beteggé válik, mivel a betegség hátterében álló, fehérjét lebontó enzim hiánya testi és szellemi károsodást is okoz. Diéta mellett azonban normális a testi és szellemi fejlődés.

RS25976_KA-20141206-IMG_9480-scrA betegek egy átlagos üzletben, étteremben igen nehezen találnak olyan élelmiszert, melyet elfogyaszthatnak. Szerencsére ma már diétás alapanyagok (pl. fehérjeszegény liszt, tészta, tojáspor, stb.) könnyen beszerezhetők, és megfelelő technológiával ezekből is ízletes és látványában is vonzó étel állítható elő – hangsúlyozza Kiss Erika, aki minden sütő-főző stúdióban a saját maga által kikísérletezett, és otthon többször kipróbált receptek elkészítését tanítja meg.

RS25983_KA-20141206-IMG_9525-scrSzinte mindent le lehet fordítani diétásra a rántott zöldségektől az omletten át a somlói galuskáig és a zserbóig, csak meg kell tanulni bánni a szokásostól eltérő módon viselkedő alapanyagokkal. A tojásporból például akkor lesz szép omlett, ha kis fehérjeszegény tejjel összekeverjük és a már megpirított zöldségekre öntjük rá – oszt meg egy trükköt a dietetikus, aki a karácsonyi menühöz most a zserbóhoz szükséges, amúgy tiltólistán lévő diót is imitálta. „Ha morzsalékos kekszet sütünk és ezt dióaromával ízesítjük, akkor állagában és ízében is megkapjuk a diót” – érzékelteti.

RS25985_KA-20141206-IMG_9531-scrA karácsonyi tanfolyamon emellett készült egyebek között diétás sütőtökkrémleves, majonézes krumplisaláta, rántott fehérjeszegény virsli, mézeskalács és beigli is. Az évszak és az ünnepek által tematizált programokon minden alkalommal készül kenyér és péksütemény is, mely alapvető élelmiszer és készen megvéve rendkívül drága – teszi hozzá.

Kiss Erika évi 15-20 alkalommal tart a betegek számára ingyenes sütő-főző stúdiókat, melyre az ország minden részéből érkeznek az érintettek, sokszor nemcsak az említett anyagcserebetegek, hanem más hasonló diétára szorulók is. Emellett számos más tematikus programot is szervez annak érdekében, hogy a különböző élethelyzetben lévő betegek a megfelelő diétának köszönhetően teljes életet élhessenek.

Dobozi Pálma
Fotó: Kovács Attila, Semmelweis Egyetem