TDK és PhD-hallgatók számoltak be tudományos eredményeikről a Semmelweis Szalonban megrendezett Kerpel Tehetségnapon. A Semmelweis Egyetem Kerpel-Fronius Ödön Tehetséggondozó Programjának rendezvényén átadták a Kerpel, illetve a Kiváló Mentor Díjakat is.

RS26054_KA-20141208-IMG_0432-kutatói-szalon-scrA Semmelweis Egyetem felelősségére hívta fel a figyelmet köszöntőjében dr. Tímár József általános és oktatási rektorhelyettes. Mint ismertette, itt képzik a hazai orvosok és egészségtudományi szakemberek több mint felét, ám az intézmény fontos feladata az is, hogy segítse hallgatóit tehetségük kibontakoztatásában. „A Semmelweis Egyetem tudományos diákköri mozgalma az elmúlt ötven év egyik elévülhetetlen vívmánya, hiszen hozzájárul az oktatói utánpótláshoz. A program elindításában – mint annyi minden másban – a Semmelweis Egyetem úttörő szerepet vállalt Magyarországon” – fogalmazott. A rektorhelyettes hozzátette: a legjobb kutatók, orvosok számára a nagyvilág karnyújtásnyira van, ám fontos, hogy itthon kamatoztassák tudásukat.

RS26055_KA-20141208-IMG_0427-kutatói-szalon-scrDr. Fekete György, a Kerpel-Fronius Ödön Tehetséggondozó Program Tanácsának elnöke elmondta: a Tehetségnapon azok a fiatalok mutatják be tudományos eredményeiket és tehetségük sokoldalúságát, akik korszerű módszereikkel és élenjáró eredményeikkel viszik az egyetem jó hírét. „A mentorok fáradozását is szeretnénk ma megköszönni, hiszen sokat tettek azért, hogy a program az egyetem falain túljutva példát szolgáltasson más egyetemek, intézmények felé” – hangsúlyozta.

RS26050_KA-20141208-IMG_0443-kutatói-szalon-scrA Tehetségnap a tudományé és a kultúráé – emelte ki dr. Szabó Attila, a Kerpel-Fronius Ödön Tehetséggondozó Program titkára. Hozzátette: ez a harmadik alkalom, hogy átadják az Astellas Ifjú Kutató díjakat.

Az eseményen a köszöntőket követően a Kerpel-Fronius Tehetséggondozó Program hallgatói, elsőként a tavalyi Astellas Ifjú Kutató díjazottak mutatták be tudományos eredményeiket. Dr. Gara Edit PhD-hallgató az érképzésről, dr. Lázár Enikő PhD-hallgató a humán peroxidazin struktúra-funkció vizsgálatáról, míg Kellermayer Dalma ötödéves ÁOK hallgató a fizikai terhelés kardiális hatásairól beszélt.

RS26040_KA-20141208-IMG_0479-kutatói-szalon-scrA 2014-es Astellas Ifjú Kutató díjakat dr. Markovich György, az Astellas Pharma Kft. igazgatója, dr. Tímár József és dr. Fekete György adták át TDK kategóriában Trojnár Eszter ötödéves ÁOK hallgatónak, PhD-kategóriában pedig dr. Zotter Zsuzsannának és dr. Odler Balázsnak. Dr. Markovich György köszöntőjében felidézte, hogy több mint negyven évvel ezelőtt ő is a Semmelweis Egyetemen végezte tudományos diákköri munkáját. „Sokat kaptam akkor és remélem ebből most sikerül valamit visszaadnom” – fogalmazott.

A Tehetségnapon Kerpel Díjat vehetett át dr. Tulassay Tivadar rector emeritus, akinek – mint azt dr. Szabó Attila hangsúlyozta – fontos szerepe volt a program elindításában. A Kiváló Mentor Díjat idén dr. Müller Veronika, a Pulmonológiai Klinika igazgatóhelyettese kapta, míg a hallgatói Kerpel Díjakat dr. Gara Edit és dr. Marosi Attila PhD-hallgatók nyerték el tudományos, kulturális, illetve közösségi munkájuk elismeréséért.

RS26034_KA-20141208-IMG_0521-kutatói-szalon-scr

Ezt követően két ötödéves medikushallgató foglalta össze eddigi – Kerpel Program keretében végzett – kutatásának tudományos eredményeit. Huszár István Norbert „Nafion-induced Acidic Transition and Exclusion Zone Formation” címmel tartott angol nyelvű előadást, Prokopp Susanne pedig a vazopresszin receptor dimerizációjának vizsgálatáról beszélt.

A Hirtelen Szívhalál, az Igazságügyi Orvostanért, illetve a Bókay alapítványok díjait idén Pálya Fanni negyedéves és Lévai Eszter harmadéves orvostanhallgató, valamint Somlyai Máté, a Gyógyszerésztudományi Kar ötödéves hallgatója vehették át.

RS26010_KA-20141208-IMG_0657-kutatói-szalon-scrA Tehetségnapon a programban résztvevő hallgatók azt is megmutatták, hogy a tudományos tevékenység mellett jó képességekkel bírnak a művészetekben is. Pálya Fanni negyedéves ÁOK hallgató verset szavalt, dr. Marosi Attila PhD-hallgató fuvolázott, Riczu Alexandra és Varga Kata harmadéves orvostanhallgatók néptáncoltak, Somlyay Máté, a GYTK ötödéves hallgatója pedig természetfotóit mutatta be.

Mozer Mária

Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.