RS25890_KA-20141203-IMG_8996-scrAz egészségügyi informatika jelenéről és jövőjéről hangzottak el előadások az első alkalommal megrendezett Fiatal Informatikus Egészségügyi Szervezők Találkozóján (Fiesta). A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság Orvos-biológiai Szakosztályának Ifjúsági Csoportja által szervezett programnak az I. Sz. Belgyógyászati Klinika biztosított helyszínt. Dr. Gaál Péter, az Egészségügyi Közszolgálati Kar (EKK) dékánja köszöntőjében hangsúlyozta, reméli, hogy az esemény hagyományteremtő kezdeményezés, hiszen egy olyan szakterületet érint, ami fiatal kora ellenére kiemelten fontos a magyar egészségügyben. Mint fogalmazott, olyan szakembereket képeznek az EKK-n, akikre nagy szükség van annak érdekében, hogy a hazai egészségügyi rendszer meg tudjon felelni a technológiai fejlődés kihívásainak, illetve a gazdasági folyamatoknak.

RS25886_KA-20141203-IMG_9006-scrDr. Dinya Elek dékánhelyettes rámutatott: fontos, hogy a hallgatók és a végzett szakemberek találkozzanak egymással, ez az esemény pedig jó alkalmat teremt a párbeszédre. Aki még csak tanulja a szakmát, itt megtudhatja, mi vár rá a munkaerőpiacon – emelte ki az Egészségügyi Informatikai Fejlesztő és Továbbképző Intézet megbízott igazgatója. Az egészségügyi informatikát perspektivikus területnek nevezte, hiszen mint mondta, az informatika egyre inkább nélkülözhetetlen. Az intézet képzéséről ismertette: az egészségügyi szervező alapszak egészségügyi ügyvitelszervező szakirányán olyan szakembereket képeznek, akik a legmagasabb szintű informatikai ismereteket sajátítják el, de jártasak az orvostudományban is. A képzés során a modern kihívásokkal lépést tartva e-bookot is használnak és élnek az e-learning adta lehetőségekkel. Ezen kívül – a piaci szereplőkkel együttműködve – a gyakorlati oktatás is kiemelt szerepet kap. Az igazgató hangsúlyozta: jó arány, hogy a végzettek több mint nyolcvan százaléka az egészségügy területén marad.

RS25876_KA-20141203-IMG_9048-scrDr. Kósa István, a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság Orvos-biológiai Szakosztályának elnöke úgy vélekedett: a jelenlévők feladata lesz, hogy minél jobban gazdálkodó egészségügyi rendszert alakítsanak ki. Önöké tehát a jövő – üzente a jelenlévő hallgatóknak. Hozzátette: minden centralizált rendszer hajlamos a döntéshozók szempontjait előtérbe helyezni, a jövő szakembereinek azonban sokkal inkább a felhasználókra kell tekintettel lenniük, hiszen ezt a rendszert orvosok, nővérek és betegek használják. 

RS25882_KA-20141203-IMG_9028-scr

A szervezők azokat a hallgatókat is várták, akik még nem döntötték el, milyen szakirányt válasszanak, vagy éppen van egy jó ötletük, amit szeretnének megvalósítani. Az egész napos rendezvény résztvevői megtudhatták, merre tart a hazai egészségügyi informatika, de arra is választ kaptak, hogyan járulhat hozzá egy mobil alkalmazás a gyógyításhoz.

Mozer Mária

Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.