A művészetek találkozása jegyében zajlott a novemberi Semmelweis Szalon „A tanítás művészete és a művészet tanítása” című rendezvénye. A képzőművészetet dr. Táncos László zenei tematikájú festményei, míg a zenét H. Becht Erika zongoraművész-tanár növendékei képviselték, sőt a költészet is felvillant Klukon Edit kiállított képekre reflektáló versének köszönhetően.

RS25352_KA-20141120-IMG_7088-se-szalon-tancos-kiallitas-megnyito-scr

Dr. Molnár Mária Judit tudományos rektorhelyettes köszöntőjében felidézte Hegel gondolatát, miszerint a művészet, a vallás és a tudomány egyként elcsodálkozással kezdődött. Ez az elcsodálkozás a közös a művészet és a tudomány művelésében, valamint a rendezvény címében is kiemelt tanításban – mondta.

Dr. Darvas Katalin, az est házigazdája, az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinika egyetemi tanára bemutatta H. Becht Erika zongoraművész-tanárt, akivel – amint elmondta – hosszú idő óta testvéri barátnők. A meghívott tanítványok (Farkas Lili, RS25343_KA-20141120-IMG_7116-se-szalon-tancos-kiallitas-megnyito-scrRadnóti Róza, Kovács Krisztián, Vida Mónika, Ránki Fülöp és Érdi Tamás) között fiatalabb és „érettebb” művészek is felléptek, egyikük – Kovács Krisztián – pedig külföldi elfoglaltsága miatt csak felvétel révén, virtuálisan volt jelen. Liszt, Mendelssohn, Beethoven és Bach mellett Rahmanyinov művei hangzottak el. Külön érdekesség, hogy dr. Táncos László Semmelweis Szalonban most kiállított festményei, ezek a zenei kottákat vizuálisan továbbgondoló alkotások egy Bach-művet rejtenek, amely a növendékeknek köszönhetően az esten el is hangzott, a zene és a képek összetartozásának szimbólumaként.

A zenei előadásokat rövid beszélgetés kísérte. H. Becht Erika Zsoldos Dávid zenetörténész kérdésére válaszolva elmondta, amikor elkezd foglalkozni egy tanítvánnyal, nem azt nézi, lesz-e belőle zongoraművész, számára a zene megszerettetése és a motiváció a legfontosabb. 

RS25325_KA-20141120-IMG_7202-se-szalon-tancos-kiallitas-megnyito-scr„Abszolút rugalmasan kell kezelni a módszertant, erőltetni nem szabad semmit” – mondta. „A legfontosabb, hogy a tanár kibontsa azt, ami a tanítványában rejtőzik, nem szabad rátukmálni a saját akaratát, szabadon kell őket hagyni” – összegezte pedagógiai módszereit a tanárnő, akinek tanítványai országos és nemzetközi versenyeken is komoly sikereket értek el.

A magas színvonalú zenei produkció, a pedagógiáról való elmélkedés és a festészet találkozása kivételesen nagyszámú közönséget vonzott: az érdeklődők teljesen megtöltötték a Szalont, sőt még a folyosón is álltak. RS25323_KA-20141120-IMG_7212-se-szalon-tancos-kiallitas-megnyito-scr (1)

A tárlat december 5-ig látogatható, melyhez előzetes bejelentkezés szükséges a rendezveny@semmelweis-univ.hu e-mail címen vagy a 20/663-2638-as telefonszámon.

Pogrányi Péter

Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

Galéria

6kép

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.