A Semmelweis Egyetem két munkatársa is Junior Prima Díjat vehetett át magyar tudomány kategóriában a Magyar Tudományos Akadémián rendezett ünnepségen, ahol Lovász László elnök és Németh Lászlóné államtitkár köszöntötték a díjazottakat.

RS25544_KA-20141127-IMG_7978-bodor-csaba-interju-scrDr. Bödör Csaba, az I. Sz. Patológiai Intézet tudományos főmunkatársa, korábban három évet töltött az Európai Hematológus Társaság (EHA) posztdoktori ösztöndíjával a londoni Barts Cancer Institute-ban, ahol jelenleg is vendégkutatói státuszban van. 2013-ban a Nemzeti Kiválóság program keretén belül egyéves Szent-Györgyi Albert posztdoktori ösztöndíjban részesült Magyarországon. Fő kutatási területe a folliculáris lymphoma genomikai és epigenetikai jellemzése, a betegség kialakulásáért és transzformációjáért felelős génmutációk feltérképezése; ezzel kapcsolatos publikációja bekerült a Nature Genetics nemzetközi szakfolyóiratba is. Négyfős munkacsoportjának célja, hogy genetikai és epigenetikai eltérések mentén segítse elő a B-sejtes lymphomák új, személyre szabott, célzott kezelését.

Dr. Enyedi Balázs Junior Prima díjas kutatóDr. Enyedi Balázs az Élettani Intézet tanársegédje, 2011 novembere óta a New York-i Memorial Sloan Kettering Cancer Center posztdoktori ösztöndíjasa, ahol a hámszöveti sérülés biológiájával foglalkozó laborban dolgozik. Kutatásai középpontjában jelenleg azok a jelátviteli folyamatok állnak, melyek a sérülést követően rövid időn belül lehetővé teszik a védekező mechanizmusok beindulását és a seb záródását. Ezzel kapcsolatos elsőszerzős publikációja a Nature Cell Biology folyóiratban jelent meg. Mint dr. Enyedi Balázs visszaemlékezett: harmadéves korában az Orvosi Vegytani, Molekuláris Biológiai és Patobiokémiai Intézetben, dr. Buday László mellett kezdte a tudományos diákköri munkát, itt ismerkedett meg a fluoreszcens mikroszkópos technikákkal, melyek azóta is szinte minden kutatását végigkísérik. Később az Élettani Intézetben dr. Geiszt Miklós laboratóriumába került, ahol a reaktív oxigénszármazékok sejten belüli szerepével foglalkozott.

A mostani a nyolcadik díjátadó a magyar tudomány kategóriában, melynek társalapítója a Magyar Fejlesztési Bank. Az idei fiatal tehetségeket az MFB erre a célra felkért bizottsága választotta ki, elismert tudósoktól, kutatási intézményvezetőktől kapott ajánlások alapján. 

junior príma KICSI_JOA további 2014-es Junior Prima díjasok tudomány kategóriában: Bordács Sándor (fizika), Höfler Lajos (kémia), Kovács-Hostyánszki Anikó (ökológia), Kóspál Ágnes (csillagászat), Lekli István (orvostudomány), Nagy G. László (biológia), Pozsgay Balázs (fizika), Simon Zsolt (nyelvtudomány).

Dobozi Pálma, Mozer Mária
Fotó (portrék): Kovács Attila, Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.