Almaevő Guinness-rekord-kísérlet lesz a Semmelweis Egyetemen december 5-én. Az akció célja, hogy népszerűsítse a gyümölcs- és zöldségfogyasztást. Különösen a napi almaevést, mert a hazai gyümölcsnek számos jótékony hatása van az egészségre.

A rekordkísérletben – melyet az Országos Egészségfejlesztési Intézet Egészségkommunikációs Központja szervez – a Semmelweis, valamint a Közszolgálati Egyetem hallgatói és munkatársai vesznek részt, de bárki csatlakozhat hozzá. A cél az, hogy az Elméleti Orvostudományi Központ előtti téren december 5-én 13 órakor egyszerre, egyidőben legalább ezren egyenek almát. Aki szeretne részt venni a rekordkísérletben, ezen a linken tud regisztrálni mindössze néhány adat megadásával: http://eokweb.semmelweis.hu/rekord/

RS25412_KA-20141125-IMG_7409-scr

A WHO ajánlása alapján napi minimum 400 gramm zöldség és gyümölcs elfogyasztása javasolt, de számos újabb kutatás szerint az ideális napi mennyiségnek el kell érnie az 500 grammot (ebbe nem számítva bele a burgonyát és az egyéb keményítőtartalmú gumókat). Magyarországon átlagosan 216 gramm zöldséget fogyasztanak az emberek, az ajánlott 500 grammal szemben. Korábban mintegy 30 kg volt évente a fejenkénti almafogyasztás, ez mára 15 kilóra esett vissza.

A gyümölcs-és zöldségfogyasztás fontos összetevője az egészséges táplálkozásnak. Az elegendő napi fogyasztás segíthet megelőzni az olyan nagyobb krónikus betegségeket, emellett csökkenti az elhízás esélyét, valamint segít megelőzni és enyhíteni a mikrotápanyag-hiányt. A gyümölcsökben és zöldségekben található élelmi rostok hozzájárulnak a koleszterin- és a vércukor szint csökkenéséhez is.

Tóth-Szabó Szilvia
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.