Egy orvos sem dohányzik már a Semmelweis Egyetem Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinikáján, mindezt tíz év alatt érték el. Volt, aki leszokott, az új kollégák közül pedig napi szinten senki nem dohányzik – mondja dr. Noszek László főorvos. Szerinte éppen ők, fül-orr-gégészek szembesülnek leginkább a ténnyel: a dohányzás fokozott kockázatot jelent a daganatok kialakulásában, így nemdohányzóként ezt hitelesen is tudják képviselni.

RS24896_KA-20141118-IMG_6381-scrA klinikán a 2012-es törvényi tiltás óta nem lehet dohányozni, így ha egy dohányos nem akar kiszakadni a munka ritmusából, nem tud kimenni az utcára elszívni egy cigarettát. Ez is segítette, hogy az orvosok közül sokan abbahagyták a dohányzást. Nem véletlen, hiszen ők tudják a legjobban, hogy a fej- nyaki daganatok kialakulásában mekkora szerepet játszik a dohányzás. A cigaretta elsősorban a szájüregben és a légutakban okoz visszafordíthatatlan folyamatokat, a gége- és garatrák gyakori okozója. A pipázás és a szivarozás pedig a tapasztalat szerint inkább nyelv- és ajakdaganathoz vezethet. Ennek oka, hogy ezek a testrészek érintkeznek közvetlenül nagy koncentrációban a daganatkeltő hatású anyagokkal, példásul a kátránnyal és a nikotinnal. Mindezek mellett bizonyított, hogy az erős dohányzás nemcsak a tüdőrák, hanem a húgyhólyag- és bizonyos típusú emlőrák kialakulásáért is felelőssé tehető.

Az asszisztensek, műtősök, ápolók között sajnos még vannak dohányosok – mondja dr. Noszek László. Közülük van, aki asztmás, allergiás és mégsem tudott eddig még leszokni, pedig szeretne. A főorvoshoz sok munkatárs fordult segítségért, és többen jelezték, hogy szívesen vennének részt egy csoportos programban. Ezt azért tartotta jó ötletnek, mert a pszichés támogatás nagyban segíthet letenni a cigarettát. Hiszen az egyik kolléga „húzhatja és vissza is húzhatja” a másikat, például aki még dohányzik, csábíthatja magával az épp leszokni próbáló kollégát, de ha együtt szoknak le, ez fel sem merül.

RS24891_KA-20141118-IMG_6357-scrDr. Noszek László a lehetőségeket keresve egyetemen belül két leszokást segítő lehetőséget is talált – a Pulmonológiai Klinikán és a Családorvosi Tanszéken-, de mindkét módszer az egyéni leszokást segíti. Nem adta fel és tovább keresett. Egy véletlen beszélgetés közben derült ki, hogy az egyetem Népegészségtani Intézetében épp a közelmúltban végzett el két munkatárs egy csoportos leszokást támogató képzést. Egyikük, dr. Terebessy András tanársegéd elmondta, ha összejön a létszám, a Fül- Orr- Gégészeti Klinika dolgozóiból állhat össze az első csoportjuk. Amennyiben sikerül elindítani, kíváncsiak lesznek, hogy a csoport tagjai közül hányan tudják véglegesen letenni a cigarettát. Jövőre szeretnék elérni, hogy a Fül-Orr- Gégészeti Klinikán a száz munkatárs mindössze 10 százaléka dohányozzon.

Czétényi Rita

Fotó: Kovács Attila, Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.