November elsejétől dr. Mócsai Attila, az Élettani Intézet docense váltja dr. Ligeti Erzsébetet a Külföldi Hallgatók Titkársága német nyelvű oktatásért felelős társigazgatójaként.

ligeti erzsébetDr. Ligeti Erzsébet honlapunknak úgy fogalmazott: több tényező áll annak hátterében, hogy csaknem tíz év után lemondott a csoport vezetéséről. Egyrészt egyre több lett a feladat, hiszen 2005-höz képest megháromszorozódott a német nyelven tanuló hallgatók száma. Az idei tanévben már Budapesten csaknem ezer, míg az Asklepios Campus Hamburgban további több mint 200 hallgató tanul német nyelven. Ezzel párhuzamosan az általa vezetett laboratórium egy új kutatási irányt kezdett el, amelyben számos izgalmas, de szintén sok további munkát adó kérdés merült fel. Mindezek mellett az oktatásban való részvételről sem szeretett volna lemondani – tette hozzá az Élettani Intézet egyetemi tanára.

Az elmúlt közel egy évtizedet dr. Ligeti Erzsébet úgy értékelte, sikeresen és jól dolgoztak együtt a szervezeti egységekkel, a tanulmányi felelősökkel, a hallgatóktól jövő visszajelzésekre odafigyeltek, és igyekeztek minden egyéni problémát is megoldani. Bevezették az elektronikus jelentkezési rendszert, így kezelhető lett a hirtelen négyszeresére növekedett jelentkezési szám. „A gólyatábor helyett tartalmas bevezető hetet rendeztünk a német gólyák számára, megszerveztük a német nyelvű választható kurzusokat, a curriculum alakítása során ügyeltünk, hogy a német követelményekkel is összhangban maradjon a képzés, és én személy szerint minden alkalmat megragadtam a három nyelven tanuló diákcsoport egymáshoz közelítésére, amelyben partner volt az egyre erősödő német diákszervezet, a DSVS is” – fogalmazott dr. Ligeti Erzsébet.

Dr. Ligeti Erzsébet szerint ugyanakkor a kihívások között említhető, hogy a hallgatói létszám emelkedésével nem tartott lépést az oktatói létszám és az infrastruktúra fejlődése. „Dr. Mócsai Attila igényessége és a kutatás valamint az oktatás terén nyújtott teljesítménye garancia a szükségessé vált minőségi fejlesztésre” – fogalmazott.

RS23250__ZZS6054 1-scrDr. Mócsai Attila az új feladat kapcsán úgy fogalmazott: a német nyelvű oktatás vezetőjeként a legfontosabb hosszú távú feladatának a képzés kiemelkedő színvonalának fenntartását és továbbfejlesztését tartja, annak érdekében, hogy a hallgatók a lehető legmagasabb szintű tudással és a lehető legértékesebb diplomával hagyják el az egyetemet. Ehhez az egyetem vezetőségével, a német hatóságokkal, a külföldi hallgatók titkárságával és magukkal a hallgatókkal is szoros együttműködésben kell dolgozni – tette hozzá. A rövidtávú feladatok között kiemelkedik a német nyelvű klinikai oktatási kapacitások bővítése, az Asklepios Campus Hamburg tevékenységének integrálása, illetve a német hallgatói önkormányzat napokban a Szenátusba delegált képviselőinek támogatása.

Dr. Mócsai Attila úgy látja, a Semmelweis Egyetemen nagyon magas színvonalon folyik a német hallgatók képzése, mint mondja, ezt saját németországi ismerősei független visszajelzései is megerősítik. Ugyanakkor nem szabad hátradőlni, mivel mind az orvostudomány, mind az oktatási technológiák rohamléptekkel fejlődnek, és a nemzetközi mezőnyben csak a legújabb ismeretek átadásával, valóságos értékteremtéssel lehet versenyben maradni – tette hozzá.

Dr. Mócsai Attila több mint 20 éve kapcsolódott be az orvosi élettan német nyelvű oktatásába dr. Ligeti Erzsébet felkérésére. 15 éven keresztül tartott német nyelvű élettan gyakorlatokat, 16 éve tart német nyelvű tantermi előadásokat, de jelentős tapasztalata van a német hallgatók vizsgáztatásában is.

Dr. Ligeti Erzsébet tanácsadóként továbbra is részt vesz a német nyelvű oktatás felügyeletében.

Dobozi Pálma, Mozer Mária
Fotó: Kovács Attila, Szigetváry Zsolt

 

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.