RS24485__ZZS3914-scr14. alkalommal lehetett nevezni a Tudás Útja futóversenyre, ami idén is a Semmelweis Egyetem Nagyvárad téri Elméleti Tömbjétől rajtolt. A szervezők az eseménnyel – melyre évről évre egyre többen neveznek – a mozgás örömét és az egészséges életmódot szeretnék népszerűsíteni. Dr. Szél Ágoston rektor, aki szintén indult a futóversenyen, köszöntőjében Martin Luther Kinget idézte: „Ha nem repülhetsz, fuss! Ha nem futhatsz, menj! Ha nem mehetsz, csússz! De bárhogy is legyen: mozogj!” Egyúttal azt kívánta a jelenlévőknek, hogy az esemény ennek jegyében teljék.

A versenyen szintén részt vevő dr. Simicskó István sportért felelős államtitkár úgy fogalmazott, azért fut rendszeresen, mert számos előnye van ennek a mozgásformának. A rajt előtt hangsúlyozta: az a cél, hogy a fiatalok megérezzék a sport szeretetét. „Sportoló nemzetet szeretnénk ugyanis felépíteni, ehhez pedig a Tudás Útja is hozzájárul” – fogalmazott. Dr. Kiss Ádám, a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség elnöke felidézte az első Tudás Útja versenyt, melynek megszervezésében ő is részt vett.  

RS24497__ZZS4115-scrA magyar fiatalok keveset sportolnak, mi ezen szeretnénk változtatni, az pedig fontos eredmény, hogy idén már kétszer annyian neveztek, mint tavaly – hangsúlyozta honlapunknak dr. Mészáros György, az Elméleti Orvostudományi Központ főigazgatója. Az esemény főszervezője úgy számol: az idei Tudás Útja másfél ezer résztvevője összesen éppen 24 ezer kilométert tett meg, ez pedig olyan, mintha ötvenszer futották volna keresztbe Magyarországot Battonyától Sopronig.

A futóversenyen a Magyar Urológus Társaság és az Urológiai Klinika közös, harmincfős csapattal indult. Az egységes, Futás a férfi egészségért felirattal ellátott neonsárga mezben versenyző csapat a megelőzés fontosságára akarta felhívni a figyelmet. A rendszeres szűrés ugyanis elejét veheti a súlyos betegségek kialakulásának.

A Tudás Útját a Semmelweis Egyetem és a Magyar Egyetemi és Főiskolai Sportszövetség (MEFS) szervezte a Budapesti Orvostanhallgatók Egyesülete (BOE) részvételével. A verseny a Magyar Egyetemi-Főiskolai Országos Bajnokság (MEFOB), félmaratoni Budapest Bajnokság és nyílt egyetemi-főiskolai Európa-kupa is egyben, amelyen az egyetemek-főiskolák csapatai mérkőzhettek meg egymással. A futók érintették a belvárosi egyetemeket és a Magyar Tudományos Akadémiát, így szó szerint is a Tudás útján haladtak. Az „Akadémiai 6-os” táv célja az MTA előtti parkoló volt, míg a félmaraton a pesti alsó rakparton, majd két hídon áthaladva, 21,1 kilométer után a start helyszínén, a Nagyvárad téren ért véget. A rendezvényhez kapcsolódó programok a testmozgást mentális tréninggel egészítették ki, így a résztvevők hasznos információkat kaphattak az egészséges életmódról és a futásra való felkészülésről.

Mozer Mária

Fotó: Szigetváry Zsolt

Galéria

12kép

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.