RS24221_KA-20141031-IMG_3372-tuzolto-gyerekklinika-111-scrDr. Schuler Dezső 65 éve, dr. Fekete György pedig 46 éve dolgozik a II. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikán, ennek a 111 évnyi szolgálatnak mondtak köszönetet az intézmény munkatársai. A 111 év a gyermekgyógyítás és a hit szolgálatában a Semmelweis Egyetemen című ünnepségen dr. Tímár József általános és oktatási rektorhelyettes dr. Schuler Dezsőt a magyar klinikai onkológia atyjának, dr. Fekete Györgyöt pedig a klinikai genetika pápájának nevezte. Mint fogalmazott, ők ketten egy életen át a gyermekeket szolgálták, sőt a mai napig aktívak a gyógyításban és az oktatásban.

RS24217_KA-20141031-IMG_3399-tuzolto-gyerekklinika-111-scrDr. Szabó András klinikaigazgató emlékeztetett: a 129 éves hagyományokra alapozó II. Sz. (Tűzoltó utcai) Gyermekgyógyászati Klinika néhány héttel ezelőtt Budapest Márka díjat kapott, az elismeréshez pedig jelentősen hozzájárult mindkét professzor munkája. Dr. Schuler Dezső és dr. Fekete György építették fel ezt a márkát, mi csak tovább fényesítettük – vélekedett.

Ilyen gazdag életpályát lehetetlen néhány percben összefoglalni – mondta dr. Haltrich Irén tudományos főmunkatárs, aki ezért inkább a közös élményeket idézte föl. „Az ember munkásságát nem lehet kizárólag tudománymetriai módszerekkel értékelni. Az is fontos, hogyan viszonyul betegeihez, kollégáihoz” – mutatott rá, hozzátéve, hogy a két ünnepelt ebben a tekintetben is példakép lehet.

Dr. Klujber Valéria genetikus a klinikán eltöltött éveire emlékezett, mint mondta, jó szívvel idézi fel életének ezt az időszakát a kilencvenes évekből. Óriási sikerélmény ugyanis, ha gyerekeknél érünk el eredményt – hangsúlyozta. Arról is beszélt, milyen szoros köteléket alakít ki, hogy a betegek, a szülők és a kollégák sokszor még az ünnepeket is a klinikán töltik. 

Dr. Rudas Gábor, az MR Kutatóközpont igazgatója elmondta: államvizsgáját dr. Schuler Dezsőnél tette le, aki azóta is mindenben segíti, sőt gyógyítással kapcsolatos szemléletét is neki köszönheti. Dr. Fekete Györgynek pedig mindig is híresen jó humora volt, ami számos feszült helyzeten segített át bennünket a klinikán – fogalmazott az igazgató.

RS24218_KA-20141031-IMG_3388-tuzolto-gyerekklinika-111-scr

„1947 decemberében kerültem a klinikára. Azóta óriási fejlődésen ment keresztül az orvostudomány, de egyvalami változatlan maradt: az orvos akár az élete árán is segít” – emelte ki dr. Schuler Dezső egyetemi tanár, hozzátéve, hogy Budapest ostroma alatt és 1956-ban ezt ő is átélte. Felidézte, hogy 44 országban járt, mégis a legnagyobb élmény az volt számára, amikor sikerült olyan gyerekek életét megmenteni, akik halálra voltak ítélve.

A másik ünnepelt, dr. Fekete György egyetemi tanár 1968 szeptemberében lépett először az intézetbe, ez lett első munkahelye és azóta is itt dolgozik. „Bár még sem ultrahang, sem CT nem volt, egyvalami már akkor meghatározta a klinikát, egyúttal sikerét is ennek köszönheti: a szeretet, amivel a gyerekeket valamennyien elláttuk, és ellátjuk ma is. Enélkül a beteg gyerekekből nem válhatnának egészséges felnőttek” – fogalmazott.

Az ünnepség zárásaként dr. Hegyi Márta rezidens Bach d-moll partitáját adta elő hegedűn.

Mozer Mária

Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

Galéria

12kép

 

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.