Négy Semmelweis Egyetemen dolgozó kutató-orvos, valamint további négy itt végzett szakember került fel a Medical Tribune orvosi szaklap által publikált TOP 25-ös listára. A hálózatkutatás eszközeivel készült összeállításban olyan fiatal, 40 év alatti orvosok szerepelnek, akik a következő években, évtizedekben meghatározó személyiségei lehetnek a tudományos életnek, azon belül is az orvoslásnak – ők lehetnek az orvostudomány jövőformálói. A 25 szakembert abc-sorrendben, és nem rangsorolva mutatja be a kiadvány.

Heinzlmann AndreaDr. Heinzlmann Andrea 2004-ben végzett a Semmelweis Egyetemen, jelenleg a Humánmorfológiai és Fejlődésbiológiai Intézetben dolgozik, az újonnan létrejött Autizmus Kutatócsoport vezetője. A PhD-fokozat megszerzése után döntött úgy, hogy ezzel a betegséggel szeretne foglalkozni, amely korábban is érdekelte. Munkája során elsősorban az autizmus patobiokémiájára és a betegséget kísérő morfológiai eltérésekre fókuszál. A TOP 25-ös kiadványnak adott interjúban úgy fogalmaz: belső hangra hallgatott mikor orvos lett, és akkor is mikor később az anatómiát választotta. Hangsúlyozza: az autizmus egyetlen hatékony terápiája a korai diagnózis és készségfejlesztés, ezért autizmuskurzus indítását tervezi ötödéveseknek.

Lazary JuditDr. Lazáry Judit 2005-ben végzett a SE-n, jelenlegi munkahelye a Kútvölgyi Klinikai Tömb. A korábban Junior Príma Díjjal is kitüntetett szakember a pszichiátriai betegségek molekuláris genetikai hátterével foglalkozik, legfontosabb példaképének pedig férjét, dr. Lazáry Áront tartja, aki szintén szerepel a kiadványban. Mint a róla készült portréból kiderül: már általános iskolás korában orvosnak készült, a pszichológiai folyamatok genetikai, kémiai háttere az egyetemen kezdte érdekelni. Dr. Bagdy György vonta be még hatodéves korában egy nagyszabású, nemzetközi kutatásba, melynek célja a depresszió genetikai, molekuláris hátterének feltárása volt. Dr. Lazáry Judit gyakorló orvosként is dolgozik, pszichiátria szakvizsgára készül.

Mohl Adrienn ujDr. Mohl Adrienn is az egyetemen végzett, 2003-ban, munkahelye a II. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika, a 3-as típusú von Willebrand-kór molekuláris patogenezisét kutatja. Ez a betegség a vérzékenység egy típusa, de nem azonos a hemofíliával. A fiatal kutatónő vizsgálatai során feltárta szinte az összes 3-as típusú Willebrand-kórban szenvedő magyar beteg genetikai hátterét, valamint klinikai és laboratóriumi jellemzőit. A kutatás eredményeit összefoglaló közleménye szinte dogmaként kezelt tudományos álláspontot is megcáfolt a betegséggel kapcsolatban. Dr. Mohl Adrienn azt mondja, a gyógyítás iránti vonzalma vele született, a kutatás mellett klinikusként is dolgozik, daganatos gyerekeket gyógyít a Tűzoltó utcai klinikán.  

SzeifertLillaDr. Szeifert Lilla 2006-ban végzett az egyetemen, jelenleg az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikán dolgozik, idén tavasszal szerezte meg a szakvizsgát csecsemő- és gyermekgyógyászatból. Egyetemi és PhD-évei alatt a krónikus vesebetegek hangulat- és alvászavarait, életminőségét kutatta, míg jelenleg a gyermekkori alvászavarokkal foglalkozik. Mint mondja, 2009-től, mikor rezidensként kezdett dolgozni, elsősorban a klinikai munkának szentelte az életét, kutatásra kevesebb ideje jutott. A következő években is elsősorban a gyógyításra helyezi a hangsúlyt, gyermekneurológiával szeretne foglalkozni. Azt mondja, a motiváló, lelkes szakmai vezetők támogatásából, és egy-egy betegnél elért szakmai vagy emberi sikerből tud inspirációt meríteni munkájához.

A listára több Semmelweis Egyetemen végzett, de nem itt dolgozó szakember is felkerült. A jelenleg Kanadában, a torontói egyetemen kutató dr. Butz Henriett fő területe a hipofízis adenóma patogenezise, a veserák diagnosztikai, prognosztikai biomarkerei. A 2003-ban diplomát szerzett dr. Csák Tímea a University of Massachusetts-en kutat, a dr. Szabó Gyöngyi által meghirdetett posztdoktori állásra jelentkezett sikerrel, gasztroenterológiai és hepatológiai kérdésekkel foglalkozik. Dr. Lazáry Áron 2005-ben végzett a SE-n és az Országos Gerincgyógyászati Központban dolgozik, a gerinc degeneratív és daganatos betegségeinek molekuláris hátterét, személyre szabott terápiáját vizsgálja. Itt végzett dr. Rosta Klára is, aki a gesztációs diabéteszt kutatja, 2011 óta a bécsi Allgemeines Krankenhausban dolgozik.

A fiatal, tehetséges, ambiciózus fiatalok kiválasztásához alaphalmaznak az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal Nyilvántartási Főosztályának adatbázisát tekintették. A tudományos tevékenység vizsgálatához a Magyar Tudományos Művek Tárát hívták segítségül. Az impakt faktor adatokat, a citációs indexet a nyilvánosan elérhető SCImago Journal Rank adatbázisából nyerték. Az impakt faktoros sorrendet súlyozták a szakterületek publikációs követelményeivel, melyek az MTA nyilvános oldaláról tölthetőek le. A publikáció tevékenység alapján sorrendbe rakott nevekre a nemzetközi PubMed adatbázisban is rákerestek, hogy a nemzetközi beágyazottságot validálják.

Dobozi Pálma
Forrás és fotók: Medical Tribune – TOP 25 feltörekvő tehetség 2014 kiadvány

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.