A hallgató- és oktatócserével kapcsolatos együttműködés részleteit is pontosították az amerikai University of Massachusetts Medical School (UMMS) delegációjának Semmelweis Egyetemen tett látogatásán. A rektori megbeszélés és a rendhagyó Kutatói Szalon mellett a két egyetem vezetése közösen részt vett az UMMS-ben dolgozó dr. Szabó Gyöngyi akadémiai székfoglalóján.

RS23808_KA-20141015-IMG_9391-se-umass-konferencia-scrA UMMS delegációjának tagja volt dr. Michael Collins, az UMMS kancellárja, dr. Terrence Flotte rektorhelyettes, az Orvostudományi Kar dékánja, dr. Szabó Gyöngyi, a UMMS orvosi és PhD-képzésekért felelős igazgatója, illetve dr. Robert Finberg, az Orvostudományi Intézet igazgatója. A megbeszélésen dr. Szél Ágoston rektor kitért arra, hogy a magyar egyetemeken is bevezették a kancellári rendszert és hamarosan a Semmelweis Egyetemnek is lesz kancellárja, így dr. Michael Collins kancellárral arról is egyeztetettek, hogy mit jelent az Egyesült Államokban ez a rendszer.

Dr. Molnár Mária Judit tudományos rektorhelyettes beszámolt a dr. Pop Marcel nemzetközi igazgatóval szeptemberben az UMMS-en tett látogatás eredményeiről. Mint mondta, fontosnak tartaná, hogy a korábban egyeztetett és elfogadott együttműködés PhD-hallgatók cseréjével is kiegészüljön; a kezdeményezést támogatja az amerikai fél is.

RS23806_KA-20141015-IMG_9386-se-umass-konferencia-scr (1)A megállapodás értelmében évente két orvostanhallgató, két PhD-hallgató és egy oktató tölthet 2-4 hetet az UMMS-en, ahonnan szintén ugyanennyien érkezhetnek a Semmelweis Egyetemre.

Szó esett az integrált tantervről is: az UMMS-en öt éve az ápolók és az orvostanhallgatók bizonyos kurzusokat közösen vesznek fel – az ezzel kapcsolatos amerikai tapasztalatokat összegző jelentést megismerheti majd a Semmelweis Egyetem is. Szintén megkezdődik a tapasztalatcsere a Massachusetts-ben létrehozott Kutatási és Innovációs Központtal kapcsolatban is.

RS23815_KA-20141015-IMG_9410-se-umass-konferencia-scrAz UMMS delegáció látogatásának részét képező rendhagyó Kutatói Szalonban dr. Molnár Mária Judit tudományos rektorhelyettes köszöntötte a résztvevőket. Hangsúlyozta, különleges a mostani Szalon, hiszen az amerikai egyetem tudományos életébe nyerhetnek bepillantást az érdeklődők. Dr. Szél Ágoston megnyitó beszédében, utalva dr. Michael Collins akadémiai egészségügyi intézményekről szóló előadására hangsúlyozta, nagyon fontos a téma, hiszen a Semmelweis Egyetem számára is kiemelt a klinikák egyben tartása, az oktatás, a kutatás és a betegellátás egységének megőrzése.

RS23820_KA-20141015-IMG_9439-se-umass-konferencia-scrDr. Michael Collins beszédében kiemelte: az UMMS világszerte ismert egyetem és egy Nobel-díjassal büszkélkedhet. Craig C. Mello 2006-ban kapott megosztott orvosi Nobel-díjat egy génszabályozó mechanizmus felfedezéséért. Hangsúlyozta, hogy az UMMS vezetésével rengeteget utaznak a kiterjedt nemzetközi kapcsolataik és az amerikai egyetem iránti nagy érdeklődés miatt, de kevés egyetemmel annyira szoros és jó az együttműködés, mint a Semmelweissel. Minden eddig tapasztalata közül a legnagyobb benyomást a Semmelweis Egyetem tette rá; a vezetése, az oktatási program, az oktatók, az infrastruktúra – mind remek lehetőségeket biztosítanak az együttműködésre, melyből az UMMS is sokat profitálhat.

A Kutatói Szalonban dr. Michael Collins, az UMASS kancellárja az amerikai akadémiai ellátórendszerben, valamint egészségügyi képzésben rejlő lehetőségekről és kihívásokról beszélt. Dr. Terence Flotte rektorhelyettes, az UMASS orvostudományi karának dékánja a génterápia legaktuálisabb kérdéseiről beszélt, míg dr. Robert Finberg, az Orvostudományi Intézet igazgatója globális áttekintést adott az influenzáról, a vírusos szekvenciák tekintetében.

A Szalon rendezvény után az UMMS és a SE vezetése részt vett dr. Szabó Gyöngyi ünnepélyes akadémiai székfoglalóján.

A Semmelweis Egyetem és az UMMS 2011-ben írt alá együttműködési szándéknyilatkozatot, melyet több mint tízéves szakmai és tudományos kooperáció előzött meg. Dr. Szabó Gyöngyi a UMMS részéről és dr. Tulassay Zsolt (II. Sz. Belgyógyászati Klinika) a gasztroenterológia területén, illetve a PhD képzésben működtek együtt. Dr. Szabó Gyöngyi 2011. május végi látogatása során készítette elő az együttműködési szándéknyilatkozatot, mely intézményesítette és keretbe foglalta a több évre visszanyúló együttműködést. Azóta külön munkacsoport dolgozik a lehetséges közös területek beazonosításán, a bizottság vezetője dr. Bereczki Dániel, tagjai dr. Kanizsai Péter, dr. Tárnoki Ádám és dr. Tárnoki Dávid.

Több kölcsönös látogatást követően 2014 tavaszán írtak alá a felek egy részletes munkatervet.

2014 szeptemberében dr. Molnár Mária Judit tudományos rektorhelyettes és dr. Pop Marcel nemzetközi igazgató tett látogatást Massachusetts-ben, hogy tovább konkretizálják az együttműködési területeket, ekkor állapodtak meg egy szakmai gyakorlati csereprogram indításában.

Dobozi Pálma, Makkai Bonifác, NKI
Fotó: Kovács Attila, Semmelweis Egyetem 

 

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.