A néhány évvel ezelőtti drasztikus ágyszámcsökkentések ellenére, az ország legkisebb klinikájaként a II. Sz. Sebészeti Klinika mára az egyik legtöbb laparoszkópos műtétet végző ellátóhely Magyarországon. Dr. Ondrejka Pál szerint a sikerhez szemléletváltásra volt szükség, ennek köszönhetően ugyanis az operációk felét már nem invazív módon végzik, a betegek felépülése pedig jóval gyorsabb. A leköszönő igazgató a szakmai felkészültségen túl elengedhetetlennek tartja a beteggel való kommunikációt, a bizalom kiépítését.

RS22557_KA-20140923-IMG_0447-ondrejka-pal-scr„Nyílegyenes út vezetett a gyógyításhoz, hiszen édesapám orvos, édesanyám pedig műtősnő volt, ráadásul mindketten itt a Kútvölgyi Klinikai Tömbben dolgoztak évtizedeken át” – idézi fel a kezdeteket Dr. Ondrejka Pál. A sebészetet azért választotta, mert manuális, ráadásul – mint fogalmaz – rendkívül érdekes diszciplína, mivel a hasüregi szervek gyógyítása több szakmát érint, így komoly együttműködést igényel. A leköszönő igazgató közel ötven éve kötődik a Semmelweis Egyetemhez: a diploma átvételét követően az akkori Baross utcai II. Sz. Sebészeti Klinikára került, majd dolgozott a III. Sz. Sebészeti Klinikán, a Sebészeti Tanszéken, az elmúlt 13 évben pedig a II. Sz. Sebészeti Klinika igazgatói feladatait látta el.

Mint arra Dr. Ondrejka Pál rávilágít: az országos szintű ágyszámcsökkentés a II. Sz. Sebészeti Klinikát is súlyosan érintette, ami ennek következtében a kezdeti 55 ágy helyett néhány évig mindössze 15, jelenleg pedig 24 ággyal működik. A szűkítés ellenére a klinika szakemberei évente közel ugyanannyi – másfél ezer – operációt végeznek el, mint annak idején kétszer ennyi ággyal. Elmondása szerint ezt úgy tudták elérni, hogy jelentősen csökkentették a betegek kórházban töltött napjainak számát, így az átlagos ápolási idő mára mindössze három nap. „Ahhoz, hogy a betegeket minél hamarabb hazaengedhessük, szemléletváltásra volt szükség, ezért a fő hangsúlyt a laparoszkópos sebészeti tevékenységre helyeztük. RS22559_KA-20140923-IMG_0402-ondrejka-pal-scr (1)Ezt a technikát alkalmazva ugyanis jóval gyorsabb a gyógyulási folyamat” – fejti ki a leköszönő igazgató. A klinika országos szinten is kiemelt helyen szerepel ebben a technikában, mára az egyik legtöbb laparoszkópos vastagbélműtétet végző intézmény, de szakembereink más operációkban is kiváló eredményeket érnek el. Emellett a kulcslyuk sebészet módszerét rendszeresen oktatják hazai és külföldi orvosok számára – teszi hozzá.

A leköszönő igazgató szintén eredményként értékeli, hogy az ágyszámcsökkentés és a szakterület vonzó külföldi lehetőségei ellenére is sikerült több végzős orvostanhallgatót a klinikán tartani. A laparoszkópiás technika preferálása, valamint az e témában megjelent tudományos publikációink ebben is szerepet játszottak – mutat rá.

RS22567_KA-20140923-IMG_0358-ondrejka-pal-scrDr. Ondrejka Pál szerint a páciens teste és lelke éppúgy törődést igényel. „Fontos, hogy a beteg és az orvos között olyan rezgés jöjjön létre, ami a bizalmon alapszik. Elengedhetetlen, hogy a sebész ne csak vágjon, hanem beszélgessen is a betegével, hiszen a szükséges bizalmi kapcsolatot csak így lehet kialakítani. Éreznie kell, hogy a műtét előtt és azt követően is megkapja tőlünk azt a segítséget, ami a végleges gyógyuláshoz nélkülözhetetlen” – fogalmaz, hozzátéve, hogy ezt a szemléletet mestereitől leste el, így ő is továbbadja tanítványainak.

A leköszönő igazgató az oktatásban kezdetektől részt vesz, és a továbbiakban is tart előadásokat, konzultációkat, a sebészeti szakképzés felelőseként pedig szakvizsga előkészítő, illetve továbbképző tanfolyamokat szervez. Emellett a gyógyítást és a tudományos munkát is folytatja, de hazai és nemzetközi szakmai társaságok vezetőségi feladatait is ellátja. Mint mondja, aki szereti a munkáját, addig végzi azt, amíg csak lehetősége van. A klinika jövőjével kapcsolatban beavat, hogy bár az ágyszámcsökkentések óta sikerült néhány ágyat beszerezniük, a tervek között szerepel, hogy tovább bővítsék az intézményt. „Ez a feladat azonban már az utódomra vár” – vetíti előre.

Mozer Mária

Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs és Rendezvényszervezési Igazgatósága tette közzé.