RS23601_Sote_56-scrAz orvoslás múltja, jelene és jövője volt a téma a Klinikaland rendezvényen az Elméleti Orvostudományi Központban, ahol a legújabb orvosi fejlesztésekkel is megismerkedhettek az érdeklődők.  A Klinikalandot az Innovations in Medicine konferencia keretében a Semmelweis Egyetem és az Akadémiai Kiadó közösen szervezte a lakosság részére.

KliniKaland_mail_113Dr. Molnár Mária Judit tudományos rektorhelyettes a megnyitón kiemelte: a  Semmelweis Egyetem missziója a magyar lakosság egészségi állapotának javítása. Ennek érdekében oktatunk, gyógyítunk, kutatunk s próbáljuk hasznosítani a kutatásaink eredményeit az ipari partnerek segítségével – tette hozzá.

Mint mondta, a rendezvényen az innovatív gyógyszergyártók is részt vettek, melyek az új fejlesztéseik mellett bemutatták egyebek mellett a klinikai gyógyszervizsgálat folyamatát, ismertették az etikai szabályozás menetét, illetve azt, hogy milyen követelményeknek kell eleget tenniük a cégeknek a medicinák bevezetésekor. A tudományos rektorhelyettes az érdekességek közül kiemelte a többi közt a szürke hályog műtétekhez használt innovatív eszköz bemutatását, illetve kipróbálási lehetőségét.

KliniKaland_mail_075A rendezvényen a látogatók különböző szűréseken vehettek részt, valamint a gyakorlatban próbálhatták ki a legújabb fejlesztéseket. Megismerkedhettek az intelligens kontaktlencsével, amely valós idejű adatokat küld a vércukorszint-változásról a beteg mobilkészülékére. Bemutatták a CT működését és a legújabb mobil applikációkat, emellett azt is megtudhatták, hogyan segítik a betegegyesületek a krónikus betegséggel élőket és lehet-e az EEG-vel gondolatot olvasni. Téma volt a egyebek mellett a mesterséges intelligencia használata a gyógyászatban, azaz hogyan lehet például telemetriával követni egy adott beteg tüneteit távolról.

KliniKaland_mail_148A tudományos rektorhelyettes számára meglepetés volt, hogy a lakossági rendezvényre orvosok is ellátogattak, közülük többen az összes előadást végigülték. Sok szülő is elhozta a gyerekét, hogy pályaválasztásban orientálják őket – tette hozzá dr. Molnár Mária Judit, aki fontosnak tartja azt is, hogy az emberek legyenek aktívak az egészségük megőrzésében, ne csak akkor menjenek orvoshoz, ha már kialakult valamilyen problémájuk. Ez a rendezvény ebben is segít, mert a programokkal próbáljuk elérni, hogy egészségtudatosabb legyen a gondolkodás – hangoztatta.

Dobozi Pálma
Tóth-Szabó Szilvia

Fotó: Semmelweis Egyetem, Akadémiai Kiadó

Galéria

7kép

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.