Az Elméleti PhD Iskola elnöke, dr. Rosivall László meghívására a BME Biomechanikai Kooperációs Központ igazgatója, dr. Kiss Rita bemutatta az egészségügyi intézményekkel és klinikákkal közösen dolgozó, főleg pályázatokból finanszírozódó kutatásokat végző központot további együttműködések reményében. Az előadásra szeptember 17-én került sor a Johan Béla tanteremben. Az előadáson TDK-sok, PhD hallgatók, professzorok és akadémikusok is részt vettek. 

biomechanika3
időseket segítő robot

Dr. Kiss Rita elmondta, hogy a Biomechanikai Kooperációs Kutatóközpontot 2002-ben a BME Egyetemi Tanács alapította, melynek felügyeletét a Stratégiai Igazgatóság látta el. 2008-tól szervezeti átalakítások következtében a felügyeleti jogot a Gépészmérnöki Kar dékánja gyakorolja. A Biomechanikai Kooperációs Kutatóközpontot a Gépészmérnöki Kar 7, az Építőmérnöki Kar 3, míg a Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Kar 2 tanszéke alkotja.

A Biomechanikai Kooperációs Kutatóközpont fő feladata a biomechanikai kutatómunka összehangolása, a kutatások egységes megjelenítése és képviselete, az eszközpark egységes szemléletű fejlesztése, új eszközpark kiépítése, valamint a hazai és nemzetközi kapcsolatok tervszerű kiépítése és fejlesztése. Emellett célja a hazai és nemzetközi pályázatokban való hatékonyabb részvétel elősegítése, a kutatómunkák támogatása, illetve a szellemi és infrastrukturális kutatói (laboratóriumi) háttér biztosítása.

biomechanika2
fogászati implantátum

A Kutatóközpontot alkotó tanszékek kutatásait elsősorban EU és OTKA pályázatok támogatják, melyekben több egészségügyi intézmény, klinika is részt vesz. A SE Elméleti Orvostudományok Doktori Iskola szemináriumán dr. Kiss Rita, a Kutatóközpont igazgatója összefoglalta a Kutatóközponthoz tartozó Tanszékek legfontosabb kutatási eredményeit. Többek között bemutatta a fogászati implantátumok és sztentek anyagtani és alaktani fejlesztéseit, a humán anyagok (csontok, inak, szalagok) szilárdsági és a véráram hidrodinamikai modellezését, az öregszem kialakulásának numerikus modellezését és a különböző életminőséget javító, öregeket segítő robotok fejlesztését. Az előadásban kitért különböző méréstechnikai fejlesztések kérdésére is, mint a gerinc alakjának meghatározására, vagy a zonula szilárdságának meghatározási módjára.

Forrás: Elméleti PhD Iskola

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.