RS16061_20130927-IMG_3632-kutatok-ejszakaja-scrTöbb mint százötvenféle programot kínál közel 30 helyszínen a Semmelweis Egyetem a Kutatók Éjszakáján szeptember 26-án.

Az egészség megőrzése és betegségek megelőzése jegyében telik majd a programok jelentős része a központi helyszínen, az Elméleti Orvostudományi Központban (EOK). Szűrővizsgálatokon vehetnek részt azok, akiknek számít az egészségük: fül-orr-gégészeti szűrővizsgálatokon, érfalrugalmasság-, test‐összetétel-, vércukor- és koleszteriszint-mérésen. Lehet újraélesztést tanulni, előadásokon téma lesz a stroke és trombózis. Digitális készülékkel elemezik az állkapocsízületi betegségek lehetőségét, fogpótlásokat mutatnak be, valamint szó lesz a szájüregi-, illetve a gégerák megelőzéséről. Iker orvosok várják az érdeklődőket és az ikerpárokat az EOK-ban. Kiderül, hogy szüleinktől örököljük-e az érelmeszesedést vagy genetikailag meghatározott-e a kreativitás. Interaktív ikervizsgálatokat is végeznek majd a helyszínen, így az is kiderül majd, hogy a jelen lévő ikerpárok közül kik a leghasonlóbbak.

Kifejezetten nőknek szervezett kardiológiai vizsgálatokat a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika: a női látogatók – előzetes bejelentkezés alapján – mindent megtudhatnak szívük egészségéről egy általános állapotfelmérés, terheléses EKG, szívultrahang és vérvizsgálat után.A Neurológia Klinikán bemutatják az agyat ellátó erek ultrahangos vizsgálatát, valamint sokat meg lehet tudni a Alzheimer-kórról, a sclerosis multiplexről, Parkinson kórról és a migrénről.

RS16155_20130927-IMG_3284-kutatok-ejszakaja-scrAz Egészségtudományi Karon kipróbálhatják magukat élesben azok, akik szeretnének kisbabát, de még nincs nekik, fel lehet tenni azokat a kérdéseket, amiket a nőgyógyásznál sokan nem mernek megkérdezni, téma lesz a rövidlátás romlásának lassítása és éjszakai látáskorrekció, a gyermekkori depresszió, valamint a dizájner drogok.

Hogyan lehet biológiai profilt alkotni a csontmaradványokból – vagyis hogyan dolgozik a magyar dr. Csont? Milyen egy boncterem? Idén is folytatódnak a korábbi évekből ismert slágerprogramok Igazságügyi és Biztosítás-orvostani Intézetben. A Nagyvárad téri Elméleti Tömbben ismét megrendezik a nagy sikerű video-endoszkópos sebészetet, illetve lesz műtőtermi bemutató és sebészeti gyakorlás.

RS15687__ZZS9185-scrDr. Szabó Attila, a Semmelweis Egyetem I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika igazgatója, a Kutatók Éjszakája egyetemi programjainak főszervezője elmondta: reméli, hogy minden látogató enged a kíváncsiságának, és mer kérdezni az előadások és a gyakorlati bemutatók során. „A legfontosabb a kíváncsiság, ezért a Semmelweis Egyetem szeretettel vár minden érdeklődőt, fiatalokat és időseket egyaránt. Buzdítunk mindenkit arra, hogy kérdezzen, hiszen a kérdéseken keresztül lehet a legjobban megismerni a világot” – hangsúlyozta az igazgató. A Kutatók Éjszakája országos programsorozat főszervezője a Tempus Közalapítvány.

Tóth-Szabó Szilvia

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.