nemzetikivalosag.huA Nemzeti Kiválóság Program keretében Erdős Pál Fiatal Kutatói Ösztöndíjban részesült dr. Csuka Dorottya, a III. Sz. Belgyógyászati Klinika tudományos munkatársa, illetve dr. Dezső Katalin, az I. Sz. Patológiai és Kísérleti Rákkutató Intézet rezidense. Mindketten olyan eredményekre jutottak az öthónapos kutatói ösztöndíj ideje alatt, amik betegségek jövőbeli terápiás fejlesztéséhez járulhatnak hozzá.

Dr. Csuka Dorottya a neutrofil granulociták szerepét vizsgálta a dr. Farkas Henriette által gondozott herediter angioödémában (HANO) szenvedő betegek mintáiban. „Nagyobb számú beteg bevonásával sikerült megerősítenünk korábbi eredményeinket, azaz kimutattuk Veszeli Nóra PhD-hallgatóval, hogy HANO-s betegekben a rohamok során emelkedik a neutrofil granulocita szám. Újdonság viszont, hogy a rohamok során gyűjtött mintákban a neutrofil-elasztáz koncentráció szignifikáns emelkedését tapasztaltuk a tünetmentes mintákhoz képest. Ez pedig arra utalhat, hogy a rohamok során aktiválódnak a neutrofil granulociták” – számol be a kutató, aki szerint eredményeik hozzásegíthetnek annak megértéséhez, hogy az olyan környezeti faktorok, mint a fertőzés vagy a stressz milyen folyamatokon keresztül váltanak ki ödémás rohamokat.

Dr. Dezső Katalin munkacsoportjával a cirózis kialakulása során létrejövő szerkezeti változásokat vizsgálta a májban. A cirotikus májban lévő, epeutakra emlékeztető duktulusokat alkotó sejtek a szakirodalmi adatok alapján a májban található őssejtek leszármazottjai lehetnek. A duktuláris képletek szerepe, epeúthálózattal való kapcsolatuk a cirózis kialakulása során a májpatológia kevésbé vizsgált területei közé tartozik. „TGFβ1-transzgén egerekben vizsgáltuk, hogyan változik a szerkezeti eltérések dinamikája a felgyorsult kötőszövet képződés (fibrózis) esetén” – fogalmaz a kutató. A munkacsoport eredményei megerősítették: a duktuláris reakció mértéke és a fibrózis súlyossága között nincs ok-okozati kapcsolat. A cirotikus májban, a duktuláris sejtek osztódási aktivitása a kezelés előrehaladtával csökkenő tendenciát mutatott, ez pedig ellentmond annak a korábbi nézetnek, miszerint a májcirózis súlyosbodása során a duktuláris sejtek osztódása révén valósul meg a máj regenerációja.

nemzetikivalosag_huAz Erdős Pál Fiatal Kutatói Ösztöndíj célja a fiatal, tehetséges oktatók, kutatók és művészek támogatása, a kiemelkedő kutatási, fejlesztési teljesítmény ösztönzése és elismerése, illetve a tudományos utánpótlás képzésének elősegítése. A Közigazgatási és Igazságügyi Hivatal a pályázatot a Magyar Állam és az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával hirdette meg.

A fotók a Nemzeti Kiválóság országos Program zárórendezvényén készültek a Hadtörténeti Múzeumban. Forrás: nemzetikivalosag.hu

Mozer Mária

 

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.