Hét kiemelkedő kulturális, tudományos személyiség, illetve intézmény – köztük a Semmelweis Egyetem I. Sz (Bókay) Gyermekgyógyászati Klinikájának gyermekgyógyászati és oktató tevékenysége – részesült szombaton Magyar Örökség Díjban. Dr. Hámori József akadémikus, a bírálóbizottság elnöke köszöntésében kiemelte: a díjazottak a maguk területén mind a szellemi élet és a nemzet kultúrájának gazdagítását szolgálják, nagy példaképek nyomán járnak a közös cél, egy jobb, élhető jövő megvalósítása érdekében.

RS22533_KA-20140920-IMG_0035-magyar-orokseg-dijatado-scrAz ünnepségen a klinikáról dr. Tulassay Tivadar egyetemi tanár, a klinika volt igazgatója mondott laudációt. Ebben egyebek mellett emlékeztetett arra, hogy a klinikát 175 éve alapította Schöpf-Merei Ágoston Pesti Szegény Gyermekkórház néven. A gyermekkórház azóta folyamatosan működik, s napjainkban is Európa-hírű, világszerte megbecsült élenjáró intézmény. Dr. Tulassay Tivadar hangsúlyozta: a klinika fennállásának hosszú ideje alatt megtestesítette a reformkori alapító magasztos célját, a magyar orvoslás és gyermekellátás mély erkölcsi alapokon nyugvó gyakorlását. Működésével példát sugároz, évszázadokon át teljesítette, s teljesíti azokat a nagyszerű elvárásokat, amelyek méltóvá tesznek egy intézményt a Magyar Örökség Díjra – tette hozzá.

RS22521_KA-20140920-IMG_0123-magyar-orokseg-dijatado-scr„Schöpf-Merei és utódai iskolát teremtettek, abban az értelemben, ahogyan sokan valljuk: iskola alatt elsősorban azt a tisztességet kell érteni, amely a vezetőről sugárzik a munkatársaira”- fogalmazott. Dr. Tulassay Tivadar kitért arra, hogy a kórházat később is nagynevű orvosok vezették, akik megteremtették és fenntartották a hazai gyermekgyógyászat nemzetközi elismertségét. A két Bókay, Heim Pál, a Hainiss dinasztia, Kerpel-Fronius Ödön, a Verebély család, s számosan mások mind tettek azért, hogy a Bókay-klinika a bölcsőt jelentse a magyar gyermekorvoslás intézményes felvirágoztatásához – emelte ki.

A klinikához tartozni nemcsak dicsőség, hanem kötelesség is – mutatott rá dr. Tulassay Tivadar, hozzátéve: minden igyekezettel azon kell munkálkodni, hogy a gyermekorvosi feladatokon túl a jelenkor szétesett társadalmának és a kapaszkodókat kereső emberének hitét is erősítsük. Segít ebben a múltra, azokra a nagyszerű emberekre történő emlékezés, akik emberségből, kitartásból, hitből, előrelátásból, a kudarcok elviseléséből és az újrakezdés konokságából, de elsősorban hazaszeretetből adtak példát – hívta fel a figyelmet a volt igazgató.

RS22523_KA-20140920-IMG_0110-magyar-orokseg-dijatado-scrA laudáció elhangzását követően a díjat dr. Szabó Attila, a klinika jelenlegi igazgatója vette át a bírálóbizottság elnökétől. 

Magyar Örökség Díjakat évente négyszer adnak át, alkalmanként maximum hét-hét elismerést kiosztva. A díjazottakra bárki tehet javaslatot, a bírálóbizottság az állampolgári jelölések alapján választja ki a kitüntetetteket.

A mostani további díjazottak listája az alábbi linken megtekinthető. 

Dobozi Pálma
Fotók: Kovács Attila, Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.