A Semmelweis Egyetem a Hungarikum Szövetség tagjává vált, és Semmelweis Ignác életművét képviselheti a szervezetben – az erről szóló díszoklevelet a Hungarikum Akadémia rendezvényen vette át dr. Gál János rektorhelyettes. Mint beszédében emlékeztetett: aki nem tiszteli a múltat, annak jövője sincsen, éppen ezért különösen megtisztelő, hogy Semmelweis Ignác örök életművét képviselheti az egyetem a Hungarikum Szövetségben. A rektorhelyettes röviden felidézte a világhírű orvos életrajzát, és hangsúlyozta, hogy a világ az édesanyák megmentőjeként ismeri Semmelweiset, aki azonban ezen felül a világ orvostörténelmének tíz legnevesebb alakja közé is tartozik.

RS22415__34F2236-scrAz egyetem alapításának kétszázadik évfordulóján, 1969-ben vette fel Semmelweis nevét, akkor még Semmelweis Orvostudományi Egyetemként, majd 2000-től vált Semmelweis Egyetemmé. A vérmérgezés és a szepszis alapjait letevő Semmelweis nemcsak kiváló megfigyelő volt, de bátor is, aki küzdött az igazáért. A ma orvosa előtt is példaként állhat ez – mutatott rá a rektorhelyettes. Dr. Gál János beszédében szólt arról is: Semmelweis az egyetem diákja, majd tanára volt, sorsa pedig bizonyos értelemben hasonlít az egyetem történetéhez. Az egyetemnek is számos válsághelyzeten kellett átküzdenie magát 245 éves története során, ám minden körülmények között fejlődni tudott, és megőrizte világhírét – fogalmazott a rektorhelyettes.

A 2011-ben alakult Hungarikum Szövetség azokat a termékeket, alkotásokat, szellemi értékeket, illetve gyártóikat, alkotóik örököseit tömöríti, amelyekről a világon mindenütt eszébe juthat az embereknek Magyarország. A mostani rendezvényen a Semmelweis Egyetem mellett a Tokaji Borvidék Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet is új tagjává vált a szervezetnek. 

Dobozi Pálma
Fotó: Szigetváry Zsolt, Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.