Dr. Rontó Györgyit, a Biofizikai és Sugárbiológiai Intézet egyetemi tanárát 80. születésnapja alkalmából kollégái és tanítványai köszöntötték az Elméleti Orvostudományi Központban. A szimpóziumon Dr. Tímár József általános és oktatási rektorhelyettestől a Pro Universitate Díj ezüst fokozatát vehette át az egyetem céljainak elérését segítő magas szintű munkásságának elismeréseként.

RS22063__ZZS4941-scrDr. Tímár József köszöntőjében elmondta: dr. Rontó Györgyi a Semmelweis Egyetemen szerzett diplomát 1958-ban, és azóta is az egyetem munkatársa. „Az oktatás és kutatás egységét reprezentálja, életpályája pedig példamutató a jövő generációja számára” – fogalmazott a rektorhelyettes. Dr. Rontó Györgyi számos állami és szakmai elismerésben részesült: többek között a Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztjét és a Magyar Biofizikai Társaság díját, valamint egyetemi kitüntetést is átvehetett – emelte ki dr. Tímár József.

RS22062__ZZS4956-scrDr. Hunyady László dékán az Általános Orvostudományi Kar nevében köszöntötte az ünnepeltet. Mint hangsúlyozta: az, hogy a Semmelweis Egyetemen a biofizika oktatásnak kiemelt szerepe van, dr. Rontó Györgyi és tanítványai érdeme. Hozzátette: egy oktató sikere mindig a szakmájának a sikere is. A természettudományos alapokon nyugvó orvosképzésben kulcsszerepe van az elméleti tantárgyak, így a biofizika oktatásnak is – mutatott rá a dékán.

A Biofizikai és Sugárbiológiai Intézetet, korábbi nevén Orvosi Fizikai Intézetet, 1948-ban alapították, dr. Rontó Györgyi öt évvel később, TDK-sként csatlakozott az ott folyó munkához. 1982-től 17 éven át az intézet igazgatója volt, 2004 óta pedig professzor emeritaként látja el feladatait. Nevéhez fűződik annak a biometriai dozimetriának a kidolgozása, ami új irányt adott az intézet tudományos életének és az űrbe is eljuttatta a Semmelweis Egyetem biofizikai kutatásait – emelte ki a dékán.

RS22052__ZZS5031-scrA Magyar Biofizikai Társaság elnöke, dr. Závodszky Péter szerint dr. Rontó Györgyi „csendes, szorgalmas és megbízható, sokszor nem ő látható, hanem a munkája”. Az 53 éves Biofizikai Társaságot dr. Rontó Györgyi gyermekének nevezte. Mint arról beszámolt: a 27 éves egyetemi tanársegéd 1961-ben jelen volt a társaság alapításánál, és azóta is folyamatosan gyámkodik felette. Volt a társaság titkára, főtitkára, majd alelnöke, most pedig tiszteletbeli elnökként tevékenykedik.

Egy életútra visszatekintve az indulást és az eredményt kell tekintetbe venni, ami dr. Rontó Györgyi esetében igen jó volt: dr. Tarján Imre mellé került, akivel kristályfizikával foglalkozhatott, és ez lehetőséget adott neki arra, hogy fiatalon kialakítsa saját kutatási irányát, megalapozza kutatási iskoláját – mondta. Ennek köszönhetően elindította a hazai fotobiológiát, majd a Biofizikai Társaságon belül is ő látta el a fotobiológiai szekció elnöki feladatait. Hozzátette: a Biofizikai Intézet sikere annak köszönhető, hogy dr. Tarján Imre, dr. Rontó Györgyi és dr. Fidy Judit jól fektették le ennek alapjait. Dr. Závodszky Péter végül a Magyar Biofizikai Társaság kitüntetését nyújtotta át az ünnepeltnek.

Az ünnepi tudományos ülés második felében tudományos előadások hangzottak el. Dr. Tóth Katalin (Deutsches Krebsforschungszentrum Heidelberg) „A sokszínű nukleoszóma” címmel, dr. Maróti Péter (Szegedi Tudományegyetem Orvosi Fizikai és Orvosi Informatikai Intézet) „80 éve velünk: a fotoszintézis Kautzky-effektusa” címmel tartott prezentációt, míg dr. Horkay Irén és dr. Remenyik Éva (Debreceni Egyetem Bőrgyógyászati Klinika) a photodermatologia klinikai és kísérleti aspektusairól beszéltek. Végül dr. Kellermayer Miklós, a Semmelweis Egyetem Biofizikai és Sugárbiológiai Intézet egyetemi tanárának előadása a nanotechnológiába engedett betekintést.  

Mozer Mária
Fotó: Szigetváry Zsolt – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.