RS21288_TF01-scrSzeptember 1-jével kivált a Semmelweis Egyetemből a Testnevelési és Sporttudományi Kar, aláírta az erről szóló átadás-átvételi megállapodást dr. Szél Ágoston rektor és a létrejött önálló Testnevelési Egyetem megbízott vezetője, dr. Sterbenz Tamás, a Sportmenedzsment és Rekreáció Tanszék vezetője.

A kiválásról a nemzeti felsőoktatásról szóló 2011. évi CCIV. törvény rendelkezett, melyet az Országgyűlés 2014. július 4-én módosított az egyes oktatási tárgyú törvények módosításáról szóló 2014. évi XXXVI. törvénnyel. Az augusztus 29-én megjelent kormányrendelet pedig azt is rögzíti: a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Kara által ellátott feladatokat – jogutódlással – a Testnevelési Egyetem veszi át szeptember elsejével.

Dr. Szél Ágoston korábban elmondta: a kar önállósítása kormányzati döntés eredménye, az egyetem pedig mindent megtett, hogy a törvényhozói szándéknak megfelelően készítse elő a kiválást. A tárgyalások során a cél az volt, hogy semmilyen nyitott, vitás kérdés ne maradjon, ugyanakkor minél több ponton tartson fenn együttműködést a két intézmény.

Dr. Mészáros György, az Elméleti Orvostudományi Központ főigazgatója, a TF leválásáért felelős rektori biztos az előkészítő munka mértékét érzékeltetve hangsúlyozta: a tárgyalások során több mint 2000 különböző fájl született. A TSK 96 oktatói státuszban lévő és mintegy 160 további dolgozóját a Testnevelési Egyetem foglalkoztatja tovább. A TSK mintegy 2400 eddigi és most felvett hallgatója szeptember 1-jével automatikusan a Testnevelési Egyetem tanulójává válik.

Dobozi Pálma

A kiválás előkészítéséről szóló cikkünk az alábbi linken olvasható.

Tájékoztató az érintett hallgatóknak
Tájékoztató a munkatársaknak

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.