RS21749_KA-20140827-IMG_4036-feps-konferencia-scrA Semmelweis Egyetemen tartott négynapos közös tudományos ülést az Európai Élettani Társaságok Szövetsége (Federation of European Physiological Societies, FEPS) és a Magyar Élettani Társaság. A konferencia elnöke, dr. Hunyady László, a SE Élettani Intézetének igazgatója, a Magyar Élettani Társaság elnöke a megnyitón hangsúlyozta: az élettan tantárgy kiemelt szerepet játszik az orvosképzésben, ebben a konferencia résztvevői egyetértettek. Kitért arra, hogy az egészségtudományi képzés három kulcsfontosságú eleme az oktatás, a kutatás és a gyógyítás, így a megnyitón e három terület képviselői köszöntötték a résztvevőket.

RS21745_KA-20140827-IMG_4046-feps-konferencia-scrDr. Szél Ágoston, a Semmelweis Egyetem rektora egyebek mellett kiemelte: egy egyetem egyik legfontosabb jellemzője, hogy az oktatási tevékenység szilárd kutatási alapokra épül. A hallgatók így az első pillanattól megtapasztalhatják, hogy nemcsak a tudás terjesztésében, de az új ismeretek kialakításában is aktívan részt vesz az egyetem. A rektor emlékeztetett arra, hogy a Semmelweis Egyetem a kitüntető kutatóegyetem címet viseli, az intézmény háromnyelvű oktatási és kutatási tevékenysége pedig világszerte ismert, amit jól mutat, hogy a hallgató mintegy negyede külföldi. „Az egyetem egyik legfőbb feladata és kötelessége a kutatás, új igazságok keresése. Ezért az egyetemnek át kell hatva lennie az igazságok szeretetétől, s falai között meg kell őriznie a teljes szellemi szabadság levegőjét, mely nélkül minden kultúra elsorvad” – idézte a megnyitón Szent-Györgyi Albertet a rektor.

Dr. Freund Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia élő természettudományi alelnöke beszédében hangsúlyozta: nagy megtiszteltetés, hogy a FEPS Budapestet választotta helyszínül, ez mutatja a magyar élettan nemzetközi elismertségét. Az élettan fontossága mindig is elfogadott tény volt az orvostudományi egyetemek vezetői és a magyar tudományos közösség körében – jegyezte meg. Ezt alátámasztja egyebek mellett az élettannal foglalkozók sikere a Lendület programban, a Nemzeti Agykutatási Programban és különböző nemzetközi „grant”-ekben.

RS21731_KA-20140827-IMG_4154-feps-konferencia-scrDr. Beneda Attila, az Emberi Erőforrások Minisztérium egészségpolitikáért felelős helyettes államtitkára többek között annak jelentőségét emelte ki, hogy a konferencián belül a fiatal fiziológusok is lehetőséget kapnak a bemutatkozásra a számukra szervezett szimpóziumon. Az élő szervezet működésének biztos ismerete alapvető ahhoz, hogy felismerjük a működési hibákat – utalt az élettan fontosságára.

Dr. David Eisner, a FEPS elnöke köszöntőjében elmondta, hogy a FEPS 33 európai élettani társaság ernyőszervezete, és minden évben más nemzeti szervezettel tartanak közös tudományos találkozót. Úgy fogalmazott: a magyar élettannak nagy múltja van, és komoly jövő áll előtte.

RS21739_KA-20140827-IMG_4097-feps-konferencia-scrA konferenciára 5 kontinens 49 országából – közöttük 27 európai országból – több mint 500 résztvevő érkezett. A program a témák széles választékán alapult, bemutatva az élettani tudományok főbb területeit. 24 tudományos szimpózium, valamint a FEPS kongresszusokon hagyományos FEPS European Young Physiologists Symposium (FEPS Fiatal Európai Élettan Kutatók Szimpóziuma) és a Physiology Teaching Symposium (Élettan Oktatási Szimpózium) rendezvények kaptak helyet. Több mint 150 elismert kutató tartott tudományos előadást. A plenáris előadók között volt dr. Lena Eliasson Svédországból, dr. Ligeti Erzsébet Magyarországról, dr. Jeremy K. Nicholson az Egyesült Királyságból, dr. Joseph M. Penninger Ausztriából, dr. Berry I. Freedman az Egyesült Államokból, valamint dr. Somogyi Péter az Egyesült Királyságból. A FEPS kiemelt előadását dr. Ulrich Pohl tartotta Németországból a megnyitó ünnepséget követően.

Dobozi Pálma

Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.