Az egyetemi hallgatói szabadidősport és versenysport fejlesztésével bízta meg dr. Mészáros Györgyöt, az Elméleti Orvostudományi Központ főigazgatóját dr. Szél Ágostont rektor.

meszaros2A Semmelweis Egyetemhez hasonló, elismert külföldi egyetemeken a szakmai képzés kitűnősége mellett elvárás a színes és sikeres hallgatói közösségi és sportélet biztosítása is – mutat rá dr. Mészáros György. Nemzetközi szinten az egyetemek rangját és népszerűségét nemcsak az oktatás színvonalával, az infrastrukturális adottságokkal, a tudományos eredményekkel, az elnyert grantekkel, a friss diplomások keresettségével mérik, hanem a sportlétesítményekkel és a sporteredményekkel is, hiszen tudják, hogy a sport az egyik legjobb eszköz az egészséges élethez és a közösségépítéshez.

Mint azt a főigazgató elmondta: a feladat, hogy mindehhez a Semmelweis Egyetem is felzárkózzon, és kiemelkedő szakmai hírnevéhez méltó legyen a sportélete is; legyenek érdekes és hasznos szabadidős programok.

Dr. Mészáros György megfogalmazása szerint némi csodára szükség van ahhoz, hogy a sportinfrastruktúrára jellemző elmaradást behozzuk, de – mint hangsúlyozta – hisz abban, hogy ez sikerülni fog, és bővíteni fogja az egyetem a sportoláshoz szükséges feltételeket nemcsak a hagyományos, hanem az újabb sportágakban is.

A Hallgatói Közösségi és Sport Egyesület (HKSE) bejegyzése megtörtént, a tagtoborzás pedig a gólyatáborban kezdődik, majd a külföldi hallgatók számára szervezett összejövetelen és később is folytatódik. A tervek szerint évi ötezer forint tagdíjért az egyesület tagjai kedvezményesen vehetik majd igénybe az egyetemen és azon kívül elérhető sportolási lehetőségeket, valamint széleskörű közösségi programok megszervezése is napirenden van. Amíg az infrastruktúra nem éri el az elvárt szintet, tagsági díj nem lesz. A sportegyesület nyitott lesz a hallgatók mellett az egyetemi munkatársak számára is. (Az egyesület honlapja hamarosan él: www.hk-se.hu)

RS21567_KA-20140819-IMG_8073-meszaros-gyorgy-interju-scrA főigazgató kitért arra is, hogy az egyetemi hallgatók és oktatók között többen sportolnak versenyszerűen. Így a jó körülmények biztosításával a cél az is, hogy ezek az élsportolók az egyetemi sportegyesület színeiben induljanak a versenyeken, és ide „hozzák haza” a győzelmeik örömét és rangját – jegyezte meg.

A tagság szervezése és a pályázati lehetőségek felmérése mellett dr. Mészáros György azon dolgozik, miként lehetne rövidtávon bővíteni a sportkapacitásokat és lehetőségeket. Mint mondta, megoldást jelenthet a társegyetemekkel, az önkormányzattal, a Magyar Főiskolai és Egyetemi Sportszövetséggel, valamint a sportállamtitkársággal való együttműködés, valamint „a szorgalmas munka, azaz a magad uram, ha szolgád nincsen” mentalitás. A jelenlegi adottságok jobb vagy szabadabb fantáziájú kihasználására is vannak tervek. Így például tervezünk műfüves pályákat a Zágrábi útra, egyetemközi boxbajnokságot az EOK aulájába, vagy a közösség építésére szakmai és szórakoztató programokat is, mint például: egyetemi szépségversenyt, táncversenyt vagy bulit – oszt meg néhány tervet.

3900_transformAz egyetemi sportélet fellendítésének keretében 2014. november 9-én a NET elől induló Tudás Útja (6 km-es és félmaratoni futóverseny) a szokásosnál nagyobb léptékű rendezvény lesz. Mint azt dr. Mészáros György elmondta, az egyetem vezetésével és a sportigazgatósággal együttműködve szeretnék megtöbbszörözni a futóversenyen résztvevők számát. A hallgatókon túl több példaképként szolgáló olimpiai és világbajnok, közéleti ember, társegyetemek és néhány meghívott cég csapata is részt vesz ezen a versenyen, egy televíziós csatorna pedig egyenes adásban közvetíti a teljes rendezvényt.

A futóverseny honlapja hamarosan megújul, itt lehet informálódni, előzetesen jelentkezni a versenyre.

Dobozi Pálma
Kovács Attila, Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.