Első alkalommal választották meg a „Félév Legjobb Fiatal Orvosát” a Bókay Gyermekklinikán. Az elismerést dr. Malik Anikó gyermekgyógyász vehette át, aki egyúttal egy általa választott magyarországi konferencián is részt vehet. Mint mondja, nem az a fontos, ki a legjobb, hanem hogy nap mint nap túlszárnyaljuk saját magunkat.

RS20335_KA-20140708-IMG_1288-malik-aniko-interju-scr„Már az óvodai farsangon is doktor néninek öltöztem. Kis elkalandozásaim persze voltak gondolatban, amikor pszichológus, tanár, egy hétig pedig geológus akartam lenni, de alapvetően mindig is az ember érdekelt” – emlékszik vissza dr. Malik Anikó a kezdetekre. Az egyetemen később kiderült: a szemészettől a bőrgyógyászaton, a pszichiátrián és a nőgyógyászaton át a belgyógyászatig annyi minden érdekli, hogy inkább hagyta, rátaláljon a hozzá illő hivatás. A gyerekgyógyászat gyakorlatra ötödévben került sor, ezután már nem volt több kérdés.

„Marslakónak szoktam nevezni magam, hiszen tapasztalatlan rezidensként szinte a véletlennek köszönhetően kerültem ebbe a mára 175 éves múlttal rendelkező, nagy elődökkel és tudományos igényességgel megalapozott intézménybe hat évvel ezelőtt. Óriási élmény volt, hogy itt azoktól tanulhattam, akik a mai gyerekgyógyászat tankönyveket írják. De a tanulás és a betegellátás mellett már a kezdetektől fontos volt, hogy a közösség aktív részese is legyek” – fogalmaz dr. Malik Anikó, aki rendszeresen szervez programokat a kollégáknak. Az elismerést ennek is köszönheti, hiszen a klinika orvosaiból álló zsűri tagjai a szakmai munka mellett a közösségi életben való részvételt is figyelembe vették.

RS20343_KA-20140708-IMG_1230-scrA gyermekorvos a betegellátás mellett korábban oktatóként, jelenleg szenior tutorként vesz részt a HuMánia Pályaszocializációs Műhely tevékenységében, amely direkt módszerekkel fejleszti a kommunikációs készséget, az empátiát, a csapatmunkát, de konfliktus- és stresszkezelési módszereket is segít elsajátítani. Az orvos-beteg kapcsolat megkönnyítése mellett ezek a módszerek a kiégéssel szemben is védelmet jelentenek – vallja dr. Malik Anikó. Szituációs gyakorlatokkal konkrét eseteket elemzünk, ezzel egyúttal pozitív kommunikációs technikákat és az önérvényesítést is gyakoroljuk, az empátiás és bizalmi feladatokkal pedig az orvos-beteg kapcsolatot igyekszünk erősíteni – számol be a szakorvos. „A mi szakmánkban nélkülözhetetlen a jó kommunikáció elsajátítása, hiszen a gyermekek mellett a szülőkkel is együtt kell működnünk” – teszi hozzá.

RS20332_KA-20140708-IMG_1255-malik-aniko-interju-scrDr. Malik Anikó emellett rendszeresen szervez Bálint csoportokat fiatal orvosok részére. A hatvanas években Bálint Mihály által kialakított, ma világszerte alkalmazott esetmegbeszélő módszer segít az orvosi hivatás nehézségeinek feldolgozásában és erősíti az „orvos-gyógyszer” fogalmát, emellett pedig arra is megtanít, hogyan ismerhetők fel és kezelhetők a pszichoszomatikus tünetek. „Meggyőződésem, hogy az orvos nem csak operációval és pirulákkal, hanem a személyiségével, a beteggel kialakított kapcsolatával is gyógyít” – hangsúlyozza. Dr. Malik Anikó szerint a testet gyógyító és a lelket kezelő orvos nem szétválasztható, hiszen a diagnózis felállításakor egyúttal annak figyelembevételére is törekedni kell, hogy milyen élethelyzet állhat a tünetek hátterében.

Mozer Mária
Fotó: Kovács Attila, Semmelweis Egyetem 

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.