Idén először egy egyetemi helyszínen várták a felvételizők a ponthatárokat: az Educatio Nonprofit Kft. a Semmelweis Egyetemet kérte fel a rendezvény házigazdájának. Dr. Tímár József általános és oktatási rektorhelyettes megnyitó beszédében emlékeztetett arra, hogy a Semmelweis Egyetem – amely az ország legrégebbi orvosképző intézménye – mindig boldogan vállalt úttörő szerepet. A ponthatárokat este 8-kor hozták nyilvánosságra.

RS21186_KA-20140724-IMG_7763-pont-ot-party-scrA rektorhelyettes beszélt a Semmelweis Egyetem eredményeiről, illetve arról, hogy itt végez a Magyarországon dolgozó orvosok, gyógyszerészek fele, a fogorvosok kétharmada, valamint az egészségügyi dolgozók egyharmada. Bejutni azonban – mint fogalmazott – nem könnyű, az idei előrejelzés alapján 3-5-szörös a túljelentkezés az egyes karokra. „Orvosképzésünk a legjobb a hazai rangsorok szerint, a hallgatói kiválóságban élen járunk: nálunk a legmagasabb a felvettek pontátlaga és az elsőhelyes jelentkezők száma, továbbá felkerültünk a nemzetközi rangsorokra is” – hangsúlyozta. Tájékoztatása szerint az idei 106 ezer jelentkező 9 százaléka jelölt meg valamilyen orvos- vagy egészségtudományi képzést, az alapképzések és az osztatlan mesterképzések TOP 15-ös listáján pedig a 8. helyen áll az orvosképzés.

pop1

Dr. Tímár József szólt arról is, hogy a Semmelweis Egyetem számára a mostani rendezvénynek van egy különlegessége is: a helyszín ugyanis Testnevelési és Sporttudományi Karhoz tartozik, amely szeptember 1-től önálló egyetemmé alakul. Jelezte, az ide felvételt nyert hallgatók már nem a Semmelweis Egyetem, hanem, hanem az újonnan létrejövő Testnevelési Egyetem diákjai lesznek. Emlékeztetett arra, hogy a TF 2000-ben csatlakozott a Semmelweis Egyetemhez és az azóta eltelt időben bővítette képzési és kutatási palettáját, javította oktatói minősítési mutatóit, illetve megalakult a sporttudományi doktori iskola is. „Rektorhelyettesként egyrészt fájó szívvel veszem tudomásul, hogy elveszítjük a sporttudományi területet, másrészt nagyon sok sikert kívánok az önállósuló Testnevelési Egyetemnek. Kívánom, hogy megszerzett önállóságukkal éljenek, és állítsanak maguk elé továbbra is olyan magas minőségi követelményeket, mint azt a Semmelweis Egyetem teszi” – jelentette ki.

pop2

A fiataloknak útravalóul Szent-Györgyi Albert Nobel-díjas kutató szavait idézte: „Az iskola arra való, hogy az ember megtanuljon tanulni, hogy felébredjen tudásvágya, hogy megízlelje az alkotás izgalmát”. Egyetemeinken, főiskoláinkon minden lehetőségük adott ehhez – zárta beszédét dr. Tímár József.

Tóth-Szabó Szilvia

Fotó: Semmelweis Egyetem – Kovács Attila

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.