Kétnapos emeltszintű újraélesztő tanfolyamon vehettek részt az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika orvosai, hogy minden ügyeletben elérhető legyen olyan szakember, aki friss ismeretekkel rendelkezik az újraélesztés elméletében és gyakorlatában. A Magyar Resuscitatios Társaság képzése során begyakorolták az alap- és emeltszintű újraélesztést, elsajátították a kritikus állapotú újszülött, csecsemő és gyermek állapotfelmérésének lépéseit, valamint a beavatkozás lehetőségeit, de újfajta kommunikációs technikákat is kipróbálhattak.

RS20339_KA-20140708-IMG_1222-scrA Magyar Resuscitatios Társaság EPLS kurzusát (European Paediatric Life Support Provider Course) a Bókay Gyermekklinika 13 munkatársa, főként fiatal szakorvosjelöltek végezték el. A tanfolyam zárásaként mindannyian sikeres vizsgát tettek, mely elméleti tesztből és szituációs gyakorlatból állt, az így megszerzett nemzetközi oklevél pedig hivatalosan öt évre ad gyermek-újraélesztési szakképesítést. Ezt követően a tanfolyamot és a vizsgákat érdemes ismét teljesítenie annak, aki nem a sürgősségi ellátásban dolgozik, mert gyermekeknél olyannyira ritkán van szükség újraélesztésre, hogy a gyakorlati ismeretek nem válnak rutinná.

A gyakorlatorientált tanfolyam készségszintűvé tette, elmélyítette az alap- és emeltszintű újraélesztés gyakorlati lépéseit, az észlelést és a megfelelő reagálást. A szituációs gyakorlatok során egyebek mellett a kiszáradás, légúti zavar vagy trauma okozta légzésleállás esetén elengedhetetlen sürgősségi szemléletű betegvizsgálatot, illetve az ezt követő újraélesztés gyakorlati elemeit sajátíthatták el a jelenlévők. A képzés ahhoz is segítséget nyújtott, hogy a sürgősségi ellátásra csapatként gondolhassanak a résztvevők és így, egy jól begyakorolt eljárásnak köszönhetően mindenki tudja, hol a helye az újraélesztés folyamatában.

Míg az alapszintű újraélesztést, vagyis a légutak biztosítását és a befúvásos légzéstámogatást, illetve a mellkaskompressziót felszerelés nélkül, akár az utcán el lehet kezdeni, az emeltszintű újraélesztést végző csapat feladata ennél jóval összetettebb. Amennyiben ugyanis az alapszintű újraélesztés nem elegendő, a definitív, vagyis emeltszintű ellátás nyújthat segítséget, melynek lépéseit szintén begyakorolták a résztvevők. A légút biztosítása és a légzés, illetve a keringés támogatása mellett így az intravénás gyógyszeres ellátást, az intubálást és a defibrillátor használatát is elsajátították.

RS20337_KA-20140708-IMG_1219-scr

A képzésen résztvevők emellett azt is megtanulták, hogyan előzhetnek meg olyan kritikus helyzeteket, melyek végül a légzés, majd a keringés leállásához vezethetnek. Gyermekkorban rendkívül ritka a hirtelen szívleállás, a légzésleállást általában egy oxigénhiányos állapot előzi meg, így adott esetben ennek időben történő felismerése is elegendő a tragédia elkerüléséhez.

A tanfolyam költségeit a Bókay Gyermekklinikáért Alapítvány finanszírozta a klinika munkatársai számára.

Mozer Mária

Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.