A Semmelweis Egyetem is felkerült a Center for World University Rankings (CWUR) legfrissebb, 2014-es világrangsorára. A listát – amelyet egyebek mellett az oktatás minősége, az oktatók kiválósága, a végzett hallgatók elhelyezkedése és a publikációk száma alapján állítanak össze – a Harvard, a Stanford és a Massachusetts Institute of Technology vezeti.

A világ legjobb ezer egyetemét rangsoroló listára hat magyar egyetem került fel: az Eötvös Loránd Tudományegyetem a 371., a Semmelweis Egyetem az 598., a Debreceni Egyetem a 673., a Szegedi Tudományegyetem a 712., a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem a 811., a Pécsi Tudományegyetem pedig a 862. helyen végzett. A top tízes listában nyolc amerikai és két brit intézmény kapott helyett. A lista élén három amerikai egyetem, a Harvard, a Stanford és a Massachusetts Institute of Technology szerepel, ezeket az intézményeket a Cambridge, illetve az Oxford követi. A top tízbe bekerült még a Columbia, a University of California, Berkeley, a Chicagói Egyetem, a Princeton és a Yale is.

A CWUR nyolc szempont alapján rangsorolja az egyetemeket, többek között az oktatás minősége, a végzett hallgatók elhelyezkedése, az oktatók kiválósága, a publikációk száma, az idézési arány és a szabadalmak száma alapján. Az első három szempont a teljes pontszám 25-25 százalékát adja: az oktatás minőségét az alapján mérik, hány nemzetközi díjat nyertek az intézmények volt hallgatói, a végzettek elhelyezkedésénél pedig azt vizsgálják, hányan töltenek be ügyvezetői igazgatói pozíciót a világ vezető cégeinél.

A magyarországi egyetemek a többi egyetemi rangsorban is szerepelnek: a leideni egyetem 2014-es világrangsorában például az Eötvös Loránd Tudományegyetem az 540., a Semmelweis Egyetem pedig az 541. helyet szerezte meg.

Forrás: eduline.hu

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.