Július elsejétől dr. Tímár József oktatási rektorhelyettes látja el az általános rektorhelyettesi feladatokat is, dr. Gál János klinikai rektorhelyettesként folytatja a munkát.

szél ágoston_ 20130625-img_8331-szel-agoston-rektor-interjuA rektori feladatkör átvétele utáni első intézkedések között szerepelt a stratégiai döntéshozatali mechanizmus átszervezése – emlékeztetett dr. Szél Ágoston rektor. Korábban főigazgatói szinten születtek meg a stratégiai döntések, ez a feladat a felsővezetői struktúra-átalakítás során a rektori-rektorhelyettesi felelősség körébe került át, míg a főigazgatói szerep elsősorban a végrehajtásra, a megvalósításra irányul.

A feladatátcsoportosítás igen jelentős mértékben kiterjesztette a rektorhelyettesek felelősségi körét és leterheltségét. Két év elteltével szükségessé vált a rektorhelyettesi szerepek finomhangolása. A klinikai rektorhelyettesre egy sor komplex és új nemzetközi és egyetemközi feladat vár (együttműködés a NATO-val, a Nemzeti Közszolgálati Egyetemmel, stb.). A hallgatókkal kapcsolatos megnövekedett feladatok (pl. új Tanulmányi és Vizsgaszabályzat, Felülbírálati Bizottság, stb.) ugyanakkor az oktatási kérdésekben eljáró rektorhelyettes felelősségi körének növelését tette szükségessé.

RS17933_dl_FCDDbdBC_20120110-IMG_5814-scrDr. Tímár József az új feladat kapcsán kiemelte: sokat tanult oktatási rektorhelyettesként az egy év alatt, és jól látja azt is, hogy a közös munka nem szorítkozhat egy adott részterület felügyeletére. Minden terület, vagyis az oktatás, a kutatás, a gyógyítás, akár napi szinten is igen szoros kapcsolatban van egymással. Mint elmondta, belelátott abba is, hogy mennyire bonyolult a csapatmunka megszervezése, ami ugyanakkor a kulcsa annak, hogy a rektorhelyettesek a leghatékonyabban tudják segíteni a rektor munkáját. „A rektorhelyettesi feladatokkal kapcsolatos súlypontáthelyezés egyik célja a terhek egyenletesebb eloszlása, és számomra azt is jelenti, hogy minden terület munkájában még jobban részt kell vennem ezt követően” – tette hozzá dr. Tímár József.

A rektorhelyettes meglátása szerint az egyik legaktuálisabb kérdés a Testnevelési és Sporttudományi Kar leválása, mely a rektorhelyettesek számára is sürgős feladatokat jelent. A leválás lebonyolítása mellett a kialakult új helyzet értékelése is fontos feladat. Az már most látszik, hogy oktatási területen szükség lesz a tanárképzés feladatának újragondolására; ehhez már elkezdődött a potenciális partnerintézmények, együttműködési lehetőségek feltérképezése – emelte ki a rektorhelyettes.

Az elmúlt egy év egyik eredményeként említette dr. Tímár József az egységes Tanulmányi és Vizsgaszabályzattal (TVSZ) kapcsolatos tárgyalásokat. Mint emlékeztetett: a korábban vitákat kiváltó augusztusi vizsgaidőszakkal összefüggésben május végén a Szenátus elfogadott egy olyan megoldást, mely a hallgatóknak és az oktatóknak is megfelelő. Eszerint a jelenleg képzésben lévő hallgatóknak egyfajta méltányossági vizsga keretében lesz lehetőségük arra, hogy a vizsgaidőszakon kívül is (augusztus utolsó hetében) számot adhassanak a tudásukról. A másik lehetőség – ami érvényes a képzésben lévő és az új hallgatókra egyaránt –, egy CV kurzus felvétele azonnali vizsgázási lehetőséggel, ugyanebben a periódusban – magyarázta dr. Tímár József, hozzátéve, hogy az első évet követően kiértékelik majd a tapasztalatokat. Az új TVSZ felmenő rendszerben akár már a következő tanévben életbe léphet. Az általános és oktatási rektorhelyettes fontos lépésnek nevezte, hogy a szabályzatról majd hivatalos fordítás készül a külföldi hallgatók számára.

Dr. Tímár József ezen túlmenően is régi feladatnak nevezte az idegen nyelvű képzés jelentőségének intézményesítését. „Az egyetem nappali tagozatos hallgatóinak több mint egy harmadát teszik ki a külföldi hallgatók, az ő érdekképviseletüket számarányukhoz képest erősíteni kell” – jelentette ki. Az idegen nyelvű képzés további bővítésének egyébként csak az infrastrukturális feltételek szűkössége szab gátat, mivel mind a német, mind az angol programra hasonló mértékű a túljelentkezés, mint a magyar képzésre. A megoldás a campusfejlesztés lenne, amivel kapcsolatban készülnek stratégiai tervek – mondta a rektorhelyettes.

Dr. Tímár József fontosnak tartja a térítési és juttatási rend módosítását is, mellyel egységessé válik a karokon a különböző juttatások, illetve a kollégiumi elhelyezés elbírálása.

A jövőbeli feladatok között említette dr. Tímár József a nemzeti felsőoktatási törvényben is szereplő, felvételit követő munkaalkalmassági vizsga kérdését. A rektorhelyettes úgy fogalmazott: a hallgatók és az egyetem közös érdeke, hogy a felvett hallgató alkalmas legyen a tanulmányi követelmények teljesítésére, és később a munkavégzésre.

Rektorhelyettesi cikksorozatunkat hamarosan folytatjuk a dr. Molnár Mária Judittal és a dr. Gál Jánossal készült interjúval.

Dobozi Pálma
Fotó: Kovács Attila, Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.