Egyéves akkreditációs folyamat zárásaként a Pulmonológiai Klinika európai tüdőgyógyász-szakorvosképzési akkreditációt nyert el. Dr. Losonczy György klinikaigazgató szerint ez az eredmény vezető oktatóiknak, tudományos aktivitásuknak, valamint saját szerkesztésű oktatási anyagaiknak köszönhető.

RS20351_KA-20140708-IMG_1311-pullmonologia-oktatas-scrA klinika szakembereinek az orvostanhallgatók képzése mellett kiemelt feladatuk ezentúl a továbbképzés és a külföldről érkező orvosok oktatása. Bár a magyar és az európai szakképzési rend különbözik egymástól, például a félévenkénti formális vizsgák nem teljesíthetők Magyarországon, ennek ellenére az Európai Akkreditációs Bizottság – ittléte alatt – mindent megfelelőnek ítélt a cím elnyeréséhez, és a korábban a klinikán zajló szakképzésről leadott írásos jelentést is elfogadta.

Európai akkreditáció

A 4500 fekvő- és 35 ezer járóbeteget ellátó Pulmonológiai Klinikának az országban egyedülálló szerepe van a tüdőtranszplantációra alkalmas betegek kiválasztásában, felkészítésében és utógondozásában, illetve több más betegségcsoport ellátásában is egyedüliként vesz részt. Emellett a klinika szakemberei a legkorszerűbb technológiai eszközök és legmodernebb gyógyszerek kifejlesztéséhez is hozzájárulnak. Tüdő onkológiai centruma számos klinikai vizsgálatban vesz részt, így a tüdőrák ellátásra szakosodott onkológusok a legkorszerűbb célzott terápiával, a legmodernebb gyógyszerkészítményekkel tudják ellátni a betegeket. Kiemelt kutatóhelyként pedig – a hazai és nemzetközi pályázatoknak köszönhetően – a kórház falai közt aktív tudományos élet zajlik.

Mozer Mária

Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.