Semmelweis-díjat vehetett át dr. Rácz Károly, a II. Sz. Belgyógyászati Klinika igazgatója, a Semmelweis Egyetem Doktori Tanácsának elnöke, Batthyány-Strattmann László-díjban pedig Magosné dr. Horváth Erzsébet, az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika gyermekkardiológus főorvosa részesült. A Semmelweis napi kitüntetéseket, a Semmelweis- és a Batthyány-Strattmann László-díjak mellett a Pro-Sanitate díjakat, valamint a Miniszteri Elismerő Okleveleket Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter és dr. Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár adták át a Vigadó dísztermében.

E0702541Dr. Rácz Károly a Semmelweis-díjat az egészség megőrzése, a betegségek megelőzése és a gyógyítás terén végzett kivételesen magas színvonalú, példaértékű munkája elismeréseként vehette át. A klinikaigazgató a díj átvételét követően honlapunknak elmondta: bár a döntés szempontjait nem ismeri, megtisztelőnek érzi a kitüntetést, különösen a díj névadója, Semmelweis Ignác miatt. Dr. Rácz Károly szerint a betegség kezelésekor maga a beteg a legfontosabb. „A páciensek ma már komplex, bonyolult vizsgálat- és kezelés-sorozatokon mennek keresztül, ám mindeközben elengedhetetlen, hogy érezzék: nem csupán a gyógyítással, hanem magával az emberrel is foglalkozunk” – fogalmazott. Úgy véli, ha a beteg nem látja az emberi hozzáállást, nem lesz elégedett, ha viszont érzi a törődést, a nehézségeket is jobban el tudja fogadni, a segítő szándék pedig a gyógyulást is elősegíti.

E0702660Az egészségügyi ellátás fejlesztésében végzett szakmai munkájáért, valamint kimagasló teljesítményéért Batthyány-Strattmann László-díjjal elismert Magosné dr. Horváth Erzsébet a kitüntetésről úgy nyilatkozott honlapunknak adott interjújában, hogy számára jól eső érzés, ha észreveszik, sőt tudatják, hogy sokat tesz. Az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika egyetlen gyermekkardiológusaként ugyanis szinte valamennyi osztályon szükség van rá. „Nem elég mindent tudni egy betegségről, magával a gyerekkel is törődni kell” – hangsúlyozta, hozzátéve, hogy a sikerhez következetesség is szükséges a gyermekkardiológiában. Eredményként értékeli, hogy míg korábban a szívbeteg gyermekeket eltiltották a sporttól, ő kifejezetten szorgalmazza azt, hiszen mára köztudott: a mozgásszegény életmód rontja állapotukat. A gyógyítás mellett fontos számára a tanítás is, elmondása szerint azt érdemes továbbadnia a hallgatóknak, amit a betegektől tanult.

E0702411Munkája tisztességes ellátásán kívül emberi plusszal és innovatív hozzáállással kell rendelkeznie annak, aki méltó egy állami elismerésre – emelte ki a kitüntetések átadó ünnepségén Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter. Mint fogalmazott, emberi többlet meglátni a beteget a diagnózison túl, ez pedig nem mérhető, mégis mindannyian érezzük az egészségügyi ellátás során. A miniszter végezetül megköszönte a díjazottak munkáját, kiemelve, hogy az elismeréseket minden olyan ember nevében adja, akiknek gyógyulásához hozzájárultak.

Az esemény zárásaként dr. Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár úgy fogalmazott: aki az egészségügyi hivatást választja, nehéz feladatot vállal, de mindig ott van az ajándék, ami a gyógyult betegek szeméből árad.

Mozer Mária

Fotó: Emberi Erőforrások Minisztériuma

 

 

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.